Србија

Чланства Србије у ЕУ неће бити без признања Косова, немачки посланик поручио: То је био услов да се уопште почне са преговорима

Фото: Pixabay.com

Свакоме је од почетка то било јасно и зато ме искрено чуди да се сада око тога дигла толика прашина – изјавио је Петер Бајер

Посланик Хришћанско-демократске уније у Бундестагу Петер Бајер изјавио је да пуноправног чланства Србије у Европској унији неће бити без признања Косова и истакао да је то био услов да се уопште почне са преговорима, преноси Дојче Веле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је за Дојче веле рекао да га чуду прашина која се у Србији дигла због те његове изјаве приликом посете Србији, јер то није ништа ново.

– Знам да то није једноставно, али то је заправо био услов да се уопште започне с преговорима. Свакоме је од почетка то било јасно и зато ме искрено чуди да се сада око тога дигла толика прашина – рекао је он.

На питање да ли је могућ компромис ако премијерка Србије Ана Брнабић каже да Србија никада неће признати независно Косово, Бајер је рекао да је то заиста тешко.

– Могу, међутим, и да разумем зашто премијерка Брнабић то тако каже. Још је прерано конкретно разговарати о моделу признавања и знам да је све то заједно повезано с Уставом Србије и нешто што ће се дешавати за неколико година – нагласио је Бајер.

Он је истакао да је управо због тога пре пар дана у Београду јасно хтео да стави до знања да је дијалог са Приштином, нормализација односа и на крају признање Косова супстанцијални део преговора са ЕУ. Бајер сматра да истицање пројекта формирања војске Косова није препрека трагању за компромисом и истиче да разуме страхове Србије, али да нико у Београду не би требало да страхује или да се осећа угроженим због тога.

Посланик Бундестага је поновио да је Немачка против размене територија због тога што би то могло довести до нестабилности у другим деловима региона, као што су Република Српска и Босна и Херцеговина.

– Мислим да смо у 21. веку већ прешли преко тога да повлачимо границе по етничком принципу. А ако до тога и дође, шта ће бити са Србима на југу Косова који не би били укључени у ту акцију – упитао је Бајер.

Он је инсистирао да је нетачно да се само Немачка противи евентуалној размени територија, како медији воле да понављају.

– Заправо је мало оних који подржавају ту идеју. На Косову је то у суштини само Хашим Тачи, а требало би се запитати да ли је заиста тачно да САД активно подржавају размену територија. Мислим да то није случај и ускоро ћу у Вашингтону да разговарам о тој теми, а већ знам да се тамо та идеја не прихвата с одушевљењем – рекао је Бајер.

На питање како коментарише инсинуације да је Немачка против размене територија зато што би то довело до сређивања односа Београда и Приштине, а Србију би довело пред врата Европске уније, што Немачка не жели, Бајер је рекао да се у медјима, а посебно на Балкану, појављују свакаква нагађања која немају везе с истином.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs/DW

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ