Србија

Француски медији: Реакција Вучића је била фантастична! Срби припремите Макрону величанствен дочек

Заменик директора “Фигаро магазина” изјавио да је реакција Вучића на распоред седења на церемонији обележавања 100. годишњице примирја била фантастична.

“Разумео је дух Срба и Француза. Лоше сте нас примили, али ћете видети када ми вас будемо примили, шта је право гостопримство. То ће нам на прави начин указати на неоправдан однос који смо показали”, изјавио је Жан-Кристоф Буисон за данашње “Новости”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже, распоред седења је био сраман, тужан и скандалозан.

Подсетимо, председник Србије био је смештен ван званичне трибине на прослави потписивања примирја у Првом светском рату у Паризу.

“Осећао сам потребу да то истакнем. Од самог почетка рата постојало је јако војно, политичко и економско савезништво наших земаља. Од првог дана, у Француској су истицани херојство српског народа, прва победа Савезника на Церу, Колубарска битка, повлачење преко Албаније, борбе против албанских банди, Аустријанаца и Бугара. Франше Д’Епере је проглашен српским војводом, а сада да Србију дочекамо овако”, каже Буисон за београдски лист.

Упитан како је дошло до грешке у протоколу, каже да је то неопростива грешка. “Реч је о мешавини аматеризма, незнања и злонамерности неког типа из протокола, без икакве историјске и политичке културе. Организатор није знао ко је била Србија у Првом светском рату. Показали су да су заиста некомпетентни. То што обични Французи данас не знају све детаље, 100 година касније, није само по себи толико драматично, колико је врло драматично што француска влада то не зна”, рекао је заменик директора “Фигаро магазина”.

Он је упитао шта раде политички саветници ако не умеју да објасне да је председник Србије Александар Вучић битнији од косовског председника. Сматра да чињеница да је његов твит прочитало 150.000 људи указује да људи у Француској ипак познају историју и да је пријатељство укорењено у оба народа.

“Као и код бомбардовања 1999. године, постоји мучнина. У нашим генима је да су нам Срби природни савезници вековима. И кад имамо владу која се лоше односи према пријатељском народу, то нас повреди. Постоји пријатељство међу народима, које превазилази геополитику”, закључио је Буисон.

У тексту који је “Фигаро” објавио поводом распореда седења на церемонији обележавања 100. годишњице примирја у Првом светском рату, Буисон је, поред осталог, написао да је Француска понизила своју стару савезницу Србију.

Високи члан протокола Јелисејске палате, задужене за распоређивање званица на почасној трибини, изјавио је за париски лист: “Забрљали смо”.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ