Свет

АМЕРИКА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ СА РУСИЈОМ И КИНОМ: Пентагон збија редове и повлачи војнике из Африке!

Пентагон смањује антитерористичке снаге у Африци и проучава да ли може да изведе сличне потезе у другим деловима света у оквиру ширих напора да се пажња америчке војске усредсреди на оно што Вашингтон зове претњама Русије и Кине, наводи АП.

Наводи се да је у кратком саопштењу Пентагона објављено да ће планирано смањење Команде за Африку војске САД за десет одсто у односу на садашњих 7.200 припадника трупа бити изведено у наредних неколико година, али да се неће односити на војне операције у Либији, Сомалији и Џибутију, већ на државе западне Африке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

АП наводи да Пентагон није навео конкретна имена земаља, али агенција подсећа да САД имају тренутно релативно мале војне групе које оперишу у Нигерији, Нигеру, Камеруну и другде.

Наводи се да је Команда за Африку прва регионална америчка војна команда која започиње смањење антитерористиучких снага, али да и друге у Европи, на Пацифику и у другим деловима света разматрају могућност смањења трупа.

То је у складу са жељом министра одбране Џејмса Матиса да се пажња америчке војске усредсреди више на потенцијални сукоб са Русијом и Кином, а мање на ратове против побуњеника као у протеклих 17 година. То је наведено у америчкој националној стратегији одбране која је објављена у јануару ове године.

Наводи се да је ова стратегија заснована на уверењу администрације председника САД Доналда Трампа да је централни изазов за америчку безбедност и просперитет оно што се назива поновним стратешким надметањем с Кином и Русијом. Иако се претње екстгремистичких група као што је Исламска држава у Сирији и Ираку сматрају значајним, оне више нису у главном фокусу америчке одбране.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.s/ Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ