Свет

НАУЧНИК НАСА ШОКИРАО СВЕТ: Стиже нам најстрашнија ХЛАДНОЋА досад! Земља ће ускоро бити у ЛЕДЕНОМ ЗАГРЉАЈУ!

Научник НАСА упозорава да нас чека најстрашније смрзавање у модерној историји и да ће Земља бити у леденом загрљају, јер Сунце улази у један од својих минимума доносећи рекордно ниске температуре.

Сунчевих пега није било у готово свим претходним месецима 2018, а ултравиолетно зрачење је нагло опало. Нова истраживања показују да највиши слојеви Земљине атмосфере реагују и да велике хладноће са рекордно ниским температурама тек долазе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Тренд хлађења је очигледан“ – каже Мартин Млинчак, из НАСА истраживачког центра “Ленгли”. “ Високо изнад Земљине површине, близу ивице свемира, наша атмосфера губи топлотну енергију.

Ако се садашњи трендови наставе, горњи слојеви атмосфере би ускоро могли постати рекордно хладни, најхладнији у космичкој ери (или: откако су почела космичка истраживања).“

Ове податке открио је инструмент “Сајбер”, на НАСА сателиту “Тајмд” (Тимед), који прати емисије угљен-диоксида (ЦО2) и азот-оксида (НО), две супстанце које играју кључну улогу у енергетском билансу ваздуха од 100 до 300 километара изнад површине наше планете.

Мерењем инфрацрвеног зрачења ових молекула, “Сајбер” може да утврди топлотно стање гаса на самом врху Земљине атмосфере, односно у слоју који научници називају термосфера.

– Термосфера се увек хлади током Сунчевог минимума и то је један од најважнијих начина на који 11-годишњи Сунчев циклус утиче на нашу планету – објашњава Млинчак.

Како се једанаестогодишњи циклус сунчаних промена приближава крају, термосфера је близу тога да буде рекордно хладна. Млинчак каже да би “то могло да се догоди за неколико месеци”.

 

Извор: Kurir.rs/ Zero hedge

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ