Свет

ПАРАНОЈА! ТАЈМС ПРОЛУПАО: Цртаћ Маша и Медвед је пропаганда Кремља! ТА МАЛА ЈЕ ИСТИ ПУТИН!

Критичари оптужују руски анимирани серијал „Маша и Медвед“ да се бави „кремаљском пропагандом“ и да је инструмент „меке моћи“ Русије, пише лондонски Тајмс.

– Маша има тврдоглав, непријатан карактер, притом је одлучна. Она превише тога преузима на себе. Неће бити преувеличавање ако кажемо да се понаша ‘путиновски’ – каже професор Ентони Глис с Бакингемског универзитета.

Што се тиче Медведа, аутор је подсетио на став предавача Талинског универзитета Пријита Хибемјагија, који је изјавио да је тај лик задужен за то да „промени лик Русије у свести деце с негативног на позитивни“. У томе је Хибемјаги видео претњу по националну безбедност Естоније.

Истовремено, летонске критичаре је изнервирала и капа совјетског граничара коју Маша носи у једној од епизода, док тера зеца с Медведове ограде. Према њиховом мишљењу, Русија на тај начин демонстрира „заштиту својих граница“.

Број пратилаца „Маше и Медведа“ на енглеском језику на Јутјуб-каналу у овом тренутку је већи од четири милиона. Укупан број прегледа овог популарног цртаћа прелази четрдесет милијарди.

Коментарисање изјава западних критичара о политичкој пропаганди у „Маши и Медведу“ може да буде праћено само иронијом, каже Дмитриј Ловејко, шеф студија „Анимакорд“, који прави овај цртаћ.

– То је прилично тешко коментарисати без велике ироније. Тајмс је требало да напише да се Маша понаша ‘черчиловски’ – каже он. Ловејко додаје да се рад „пропагандног органа при Кремљу… вероватно одлично плаћа“.

– Нажалост, за 10 година нисмо добили ни копејку државног новца. И никога нисмо ни молили за то, јер смо ми чисто комерцијални пројекат – приметио је Ловејко. Он додаје да аутори серијала нису имали на уму никакве политичке паралеле док су стварали „Машу и Медведа“.

– Увредљиво је то што тако озбиљан лист, уместо да пита нас, наводи мишљење, на пример, летонског критичара. Коментарисати шта је неко о нечему помислио прилично је тешко – додао је он.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ