Србија

Диковић о наводима да ће завршити на потерници Интерпола: Савест ми је чиста, то је само завршни чин НАТО деловања на Косову

Упитан шта мисли о пријему Косова у Интерпол, генерал Диковић каже да су му подељена мишљења јер, с једне стране не би волео да се то догоди, док је с друге стране реалан

У случају да Косово постане члан Интерпола, што ће се знати у уторак након завршетка расправе на Генералној скупштини те организације у Дубаију, медији пишу да ће кренути “потера” за Србима због ратних злочина. Први на листи, према писању многих, је генерал Љубиша Диковић.

Некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије за Јутарњи програм ТВ Прве је рекао да му је по том питању савест чиста. Додао је и да према његовим сазнањима оптужница против њега постоји и да је она писана у Београду.

Упитан шта мисли о пријему Косова у Интерпол, генерал Диковић каже да су му подељена мишљења јер, с једне стране не би волео да се то догоди, док је с друге стране реалан.

– Када гледамо реалност не треба бити изненађење ако се Косово прими у ту међународну организацију. Било је и раније два покушаја, ово је трећи – казао је он. Диковић верује да се то ипак неће десити и додаје да верује нашој делегацији у Дубаију.

– То није детерминанта политичке опредељености, јер коме ћу да верујем ако не нашој делегацији која се грчевито бори. Реалност је да су велике силе, на челу са САД, Немачком, Великом Британијом, Франсцуком које здушно подржавају чланство Косова у УНЕСКО, али је наша срећа што је још увек велики број земаља које нису признале државу Косово – каже Диковић.

На питање да прокоментарише спекулације да ће се, ако Косово постане члан Интерпола, многи Срби наћи на потерницама, па и он сам који се помиње као први, генерал Диковић каже да је сигурно да би чланством у Интерполу настао општи пробелм за Србе и да би сваки Србин који је крочио 1999. на Косовои, или који је изашао с Косова 1999. могао бити оптужен за неке злочине.

– Најмањи пробелм сам ја. Највећи проблем су људи који су командовали, од најмањег чина до највећег, који су учествовали у дејствима на Косову 1999. Сви могу бити на потерници – сматра бивши начелник Генералштаба.

На питање да ли има конкретних доказа против њега, Диковић каже да му је савест чиста.

– Вероватно постоји нека оптужница. Немам податке да то проверим, али према информацијама које имам, постоји нека оптужница која је писана у Београду – рекао је он и додао да је та оптужница затим прослеђена даље у Приштину. Реч је о томе да је она, како каже, највероватније написана у некој од невладиних организација у Београду, а прослеђена некој сличној у Приштини. А ако се и нађе на потерници, Диковић каже да верује својој држави, али да никада не би допустио да она буде његов талац.

Закључио је да су те оптужнице само „завршни чин НАТО деловања на Косову још од бомбардовања“, а да је с друге стране реч и о томе да се прикрију злочини ОВК.

На крају је подсетио и на најаве о формирању војске Косова, рекавши да ни то није ништа ново јер се та војска, уз помоћ западних сила, ствара већ годинама и да је опште познато да су на Косову, с тим у вези, НАТО мобилни тимови.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ