Идвајамо

ДОБРИЦА ЋОСИЋ ПРОРЕКАО НЕСРЕЋУ НА БАЛКАНУ: Американци ће ратовати са Србијом, нису дошли да грицкају кикирики!

Амерички војници нису дошли у Македонију да грицкају кикирики, дошли су да ратују против Срба првим поводом који ће инсценирати они које они штите – Албанци, написао је Ћосић

Добрица Ћосић, писац и бивши председник Савезне Републике Југославије, предвидео је још 1993. бомбардовање земље које је уследило шест година касније – 1999.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У недавно издатој књизи „Преписка 1991-1999.“ објављена су писма која су Добрица Ћосић и Мирослав Мајкл Ђорђевић, истакнути српски лобиста у Вашингтону, размењивали у наведених осам година, као и последње писмо које је Ћосић упутио Ђорђевићу 2011.

У писму које је послао Ђорђевићу, адресираном 21. августа 1993, Ћосић износи црне слутње да се Американци нису тек тако стационирали у Македонији, те да он том догађају придаје велики значај. Како је написао, он верује да су они дошли да ратују против Срба првим поводом који ће инсценирати Албанци, они које су ови дошли да штите. Шест година касније, Косово је бомбардовала Алијанса.

– Како да разумемо присуство Американаца у Македонији? Шта значи појава америчких војника код Ристовца, Прешева, Качаника? Кога то брани од Србије Америка из Македоније? Ја том догађају придајем огроман значај. Амерички војници нису дошли у Македонију да грицкају кикирики и пију бозу; они су ту дошли да ратују против Срба првим поводом који ће имсценирати они које они штите – Албанци.

Некадашњи председник у овом писму још наводи да расистичка нетрпељивост и мржња према Србији и Србима (у том тренутку) није у одговорности Срба и Србије толико колико је у одговорности Европе и Америке, које су, додаје, по наслеђеним стереотипима, по једној идеолошкој инерцији извршиле глобалну дискриминацију српског народа.

– Ми смо данас одиста Јевреји краја 20. века – пише Ћосић свом пријатељу.

О сукобима у Босни
Увидеће се да смо ми жртве

– Можда није потребна ни деценија да свет увиди да смо ми, поред свих „злочина“ и злочина, били народ колеткивног херојства, масадске одлучности да истрајемо по сваку цену за своје добре циљеве и своја права; кажем, неће бити потребно много времена да Европа и Америка увиде да ми у Босни нисмо бранили само себе: у Босни смо ми бранили хришћанску цивилизацију и западну демократију. Опет као у 14. веку били смо и јесмо брана нове исламске агресије на европски простор. Увидеће се да ми нисмо агресори, већ, пре свега, жртве – написао је Ћосић.

О историјском препороду Србије
Српска памет мора
да се врати из туђине

– За историјски препород Србије неопходна су јој њена деца расута по свету; не само да доносе капитал, него више од тога – памет, знање, посвећеност, нови морал. Али да настане тај велики повратак Срба у своју постојбину, потребно је да се у Србији створе услови за ту стваралачку партиципацију Срба из расејања у својој старој отаџбини. Ја сам као председник имао идеју о којој Вам је, надам се, Миле говорио, да ове јесени дође до радних и озбиљних договора Срба у расејању и Срба у матичној држави. Не знам да ли ће људи који су ме сменили наставити моју идеју – навео је Ћосић.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ