Свет Србија

ФРАНЦУСКИ РАДИО О КОРЕКЦИЈИ ГРАНИЦА НА БАЛКАНУ: Макрон би могао да подржи идеју о ПОДЕЛИ КОСОВА

Међународни француски радио РФИ наводи да се претпоставља да би француски председник Емануел Макрон могао да подржи идеју о „корекцији граница“, која би требало да реши спорове између Београда и Приштине, и да подстакне Београд да призна независност Косова.

– После вишегодишње релативне пасивности, чини се да француска дипломатија заправо жели да се поново умеша у балканска питања, а нарочито у тешке преговоре о нормализацији односа између Београда и Приштине – наводи се у тексту објављеном на сајту Радио Франс ентернасионала (Радио Франце Интернатионале).

Макронова подршка, указује РФИ уочи предстојеће посете француског председника Србији, биће кључна да би се Немачка убедила да одустане од противљења било каквој измени граница на Балкану.

Према најновијим претпоставкама, наводи француски радио, север Косова са већинским српским становништвом могао би да буде размењен за део Прешевске долине на југу Србије, где Албанци чине већину становништва, „уз ризик од новог регионалног конфликта“.

Радио наводи и да је српски председник Александар Вучић најавио свечани дочек за свог француског колегу почетком децембра, „чија ће подршка бити од суштинског значаја да убеди Немачку да укине своје противљење било каквој промени граница на Балкану“.

У тексу пише и о скандали са распоредом седења на обележавању једног века од завршетка Великог рата у Паризу 11. новембра, када се косовски председника Хашим Тачи, нашао одмах иза председника Русије, САД Владимира Путина и Доналда Трампа, као и немачке канцеларке Ангеле Меркел, док српски председник није ни седео у том делу.

Наводи се и да се због свега овога извинила амбасада Француске у Београду, уз подсећање коју је улогу Србија имала у Првом светском рату, али пише и да је неколико сати након свечаности у Паризу недавно обновљен споменик који обележава пријатељство између Француске и Србије у Београду, вандализован.

РФИ наводи и да су две земље биле у добрим односима, али и да је то пријатељство угрожено током НАТО бомбардовања 1999. године, које је било усмерено против режима Слободана Милошевиц́а, и у коме су учествовали француски авиони. Такође, наводи се и да Београд није благонаклоно гледао на то што је Француска признала Косово као независну државу, што се десило 2008. године.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ