Србија

Последице НАТО бомбардовања! 250.000 СРБА НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДЕЦУ: Српски генетичар открива разлог стерилности

Језива статистика: 550.000 парова у Србији не може да има децу

Број мушкараца који не могу да имају децу утростручио се у последњих двадесет година. Према последњим бројевима чак 250.000 Срба болује од стерилности. Стручњаци као узрок наводе полне болести, стрес, лошу исхрану, али и последице НАТО бомбардовања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чак 550.000 парова у Србији не може да има децу, а сваки пети пар не може да добије дете без лечења, односно све теже се до трудноће долази природним путем.

Као разлог за низак природни прираштај наводи се и то што се парови касно одлучују за децу.

Плодност се у 25. години смањује за 7 одсто, у раздобљу од 35 до 39 године за 20 одсто, а у раздобљу после 40 за више од 30 одсто.

О томе шта су узроци стерилности разговарали смо са доктором генетичарем Миодрагом Стојковићем.

– Стерилност настаје из више разлога, ту спада и начин живота. Намерно наводим овај као један од битнијих јер последњих година бележимо да то нарочито утиче на пораст стерилитета у свету и Србији. Ако је некада било сваки седми пар „има проблем са стерилитетом“, то се данас приближава оцени да скоро сваки пети пар има проблема – прича доктор Стојковић за Еспресо.

Додаје како су узрок стерилности врло често непроходни јајоводи или умањени број сперматозоида.

Такође, узрок се крије и у исхрани, гојазности, мањку физичке активности, кориштењу алкохола и цигарета, али у социо-економским разлозима због којих се људи све касније одлучују за потомство.

– Узроци су исхрана (присутсво пестицида рецимо), гојазност, тј. недовољно кретање, коришћење алкохола и цигарета. Све то негативно утиче на квалитет репродуктивних ћелија, затим социо-економски разлози (људи се све касније одлучују на потомство), нередовна контрола као и нетретирање инфекција које се некада не примећују – објашњава доктор Миодраг Стојковић за Еспресо.

На питање шта би биле мере превенције у проблему „стерилности“, доктор Стојковић наводи „време“, које је како каже кључан фактор у потрази за проблемом, али решавање истог на време.

– Најбитнија мера предострожности је управо време. Ако се на време крене у потрагу за проблемом већа је шанса да се проблем и на време реши, ово нарочито код медицинских проблема. Код нездравог начина живота потребна је коренита промена истог, наравно и редовне контроле код гинеколога, уролога или у специјализованој установи која се бави лечењем стерилитета.

– Тамо се добија листа анализа, савет и евентуално терапија како на време решити проблем стерилитета или је онда вантелесна једина опција, нарочито ако су у питању јајоводи или спермограм – закључује генетичар Стојковић за Еспресо.

 

Извор: espreso.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ