Србија

ДЕСЕТ МЕСЕЦИ ПОСЛЕ ЗЛОЧИНА НА СЕВЕРУ КОСОВА: Американци крију убице Ивановића?!

ФБИ одустао од истраге убиства иако САД имају прецизне сателитске снимке Косовске Митровице од 16. јануара ове године, на којима се види и одакле су дошле и куда су побегле убице лидера СДП

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) одустао је, како је саопштено, од истраге убиства лидера СДП Оливера Ивановића иако обавештајне службе САД имају прецизне сателитске снимке севера Косова на којима се види и одакле су дошле и где су побегле убице овог српског политичара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После пуних десет месеци од бруталне ликвидације Ивановића испред седишта његове партије у центру Косовске Митровице, никаквих помака у истрази нема. Приштинска полиција упорно ћути и не пружа никакве информације ни Ивановићевој породици нити било коме другом, а једино што је за ових десет месеци учинила јесте да је за информацију о убицама расписала награду од 20.000 евра!?! Информерови саговорници, врсни стручњаци, тврде да је одустајање ФБИ доказ да и Американци заташкавају злочин.

– Формирана је специјална јединица која се бави истрагом овог случаја. Полиција ће урадити све што може на његовом расветљавању. Ако схватимо да нам је потребна помоћ, могуће је да ћемо се обратити и ФБИ за подршку… – рекао је Мадуни после Ивановићевог убиства. Ипак, од ове најаве није било ништа.

Бивши потпуковник КОС Љубан Каран каже да је јако чудно и сумњиво то што се ФБИ није укључио у истрагу.

– Чини се да је неко стопирао америчке обавештајце. Техничке могућности су им неупоредиво веће у односу на све друге. Па, они имају на располагању и врло прецизне сателитске снимке. Овде се не ради о могућностима него о доброј вољи да се пронађу починиоци. Америчке и друге западне агенције имају најјачу обавештајну мрежу на подручју Косова и могле су одавно да реше случај, да су хтеле. Уосталом, можда су га и решиле и знају ко су починиоци и налогодавци, али им не одговара да се сазна истина. Оливерове убице не би били први криминалци за које Запад зна, али их због властитих интереса крије… – наглашава Каран.

И безбедносни стручњак Орхан Драгаш оцењује да су највеће светске службе добро обавештајно покриле територију Косова, укључујући и сателитску технологију.

– У случају Оливеровог убиства упорно се не користе сателитски снимци, што доказује да се истрагом манипулише и да се она користи као део шире политичке игре. Најодговорнији за то што ни данас не знамо мотиве, наручиоце и извршиоце убиства јесу властодршци у Приштини, али делом и западне службе које би могле имати сазнања о убиству. Приштина нема готово нимало професионалног кредибилитета за овакве истраге, њихов систем рада је проблематичан, мотиви су им политички и на њих се не може ослонити. Са друге стране, власти Србије су немоћне да било шта ураде јер немају приступ доказима и нарочито важним материјалима као што су сателитски снимци – подвлачи Драгаш.

Остаје нам нада
Милена Ивановић, удовица Оливера Ивановића, на другој страни каже да нема нових информација о убиству.

– Оног дана кад се десило Оливерово убиство, била сам убеђена да ће за неколико сати, највише један дан, пронаћи убице. Међутим, како време одмиче, нема никаквих информација, али ми не губимо наду да ће злочинци ипак на крају бити кажњени. Сви треба да се укључе у истрагу, нико не треба да буде по страни. Цифра од 20.000 евра за информације о убиству коју нуде је смешна. Остаје нам да чекамо и да се надамо. Данас се налазим са председником Вучићем и сигурно ће бити речи о овоме – закључује Ивановићева.

 

Извор: D. KLJAJIĆ glosa

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ