Србија

ИВИЦА ИСПРОЗИВАО АЛБАНЦЕ: Курц и Тачи су славили, тако су и прошли! Преко кога су хтели у Интерпол, тако су и прошли!

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да је одбијање захтева Косова да се учлани у Интерпол велика победа Србије и српског народа и доказ да се ништа не може решавати на силу и без договора са Београдом.

На конференцији за новинаре, Дачић је позвао приштинско руководство да сада објасни свом народу како то има 116 земаља које признају независност Косова и да ли је он лагао када је тврдио да постоји велики број земаља који су у медјувремену повукле признање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ја ово причам одавно. Ја сам им рекао да се не пријављују (за Интерпол), да се не брукају. Хтео сам да их заштитим од срамоте. Нека сада објасне народу како има 116 земаља који су их признали. Интерпол има 192 земље чланице, у првом кругу је гласало 154. За пријем је било 76 а против пријема 56, уздржано је било 22 земље али оне се не рачунају. Њима је фалило 36 гласова да победе. Па сада нека објасне народу јесмо ли лагали када смо говорили да су земље повлачиле признања. Где је тај списак од 116 земаља које су их признали?“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да су након првог круга гласања одредили и паузу али да није било могуће да се исход гласања промени.

„Њима је фалило 36 гласова. Па није им ни (аустријски премијер Себастијан) Курц помогао. Курц и Тачи су славили! Е, па тако су и прошли. Преко кога су хтели у Интерпол, тако су и прошли. А и иначе сам Курцу рекао: ‘Ти си, бре, паметан човек. Па која будала је на страни губитника?'“, рекао је Дачић.

Министар је оценио да је став асутријског канцелара недоследан јер он не прихвата визну либерализацију за грађане Косова али хоће да Косово удје у Интерпол.

„Неће да гради џамије у Бечу, али ми можемо у Београду“, рекао је он. ; Дачић је рекао да није време да Србија буде еуфорична али је, ипак, оценио да се ради о великој победи и дебаклу Приштине. „Хвала свима који су гласали за нас. Нису они гласали због Србије, већ зато што знају да су они следећи на реду. Али ово је победа медјународног права“, рекао је он.

Дачић је рекао да то показује и да Приштина мора да се врати дијалогу и да заједно са Београдом реши медјусобне проблеме. ; „Сви кажу да је то полицијска организација. Ако је полицијска, што су запели да уђу тамо када су они већ сви ушли, када су већ сви на потерници“, рекао је Дачић.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ