Србија

ОДЛИЧНА ВЕСТ! Пензионерима са малим примањима ДВЕ ЈЕДНОКРАТНЕ ИСПЛАТЕ следеће године!

Фото: Pixabay.com

Осигуранике са примањима испод 32.285 динара догодине чекају две једнократне исплате, једна на пролеће, а следећа на јесен

Пензионери са најнижим примањима у Србији до краја године неће добити једнократну помоћ, али ће наредне године она стићи и то два пута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Износ од, како се процењује 6.000 или 7.000 динара, добиће најстарији са најнижим примањима, односно са чековима испод 32.285 динара. На списку је око 1,3 милиона корисника.

Прошле године у новембру пензионери су добили по 5.000 динара и очекивали су да ће помоћ стићи и ове јесени. Међутим, с обзиром на то да је недавно укинут Закон о привременом умањењу пензија и чекови увећани, новца у државној каси нема и за новчану помоћ.

– Очекујем да помоћ стигне већ на пролеће, а следећа на јесен – каже Момо Чолаковић из ПУПС-а. – Посебним чланом закона планиран је овај нови вид помоћи најстаријима. С друге стране, усклађивање пензија мора да постоји за све од најнижих до највиших износа, док о онима са најмањим чековима држава мора додатно да брине. Осим државе, мислим да би томе требало да се прикључе и локалне самоуправе.

У недавно усвојеним изменама Закона о ПИО стоји да ће Влада утврђивати када је та помоћ неопходна за већину корисника, као и износ који ће им бити исплаћиван.

У 2016. години је за једнократну помоћ за све пензионере издвојено око 8,5 милијарди динара, док је прошле године у ове сврхе из државне касе дато 8,85 милијарди. Уколико би исти износ био издвојен и у 2019, због мањег броја корисника, могло би се очекивати да пензионери добију око 7.000 динара.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ