Србија

ДРАМА ДАРКА ЛАЗИЋА: Лекари наложили певачу да хитно ослаби 40 килограма, да не би имао озбиљне последице!

Дарко Лазић (27) већ данима се опоравља од тешке саобраћајне несреће која му се десила 23. октобра, а убудуће ће морати и да се бори против вишка килограма.

Како се сазнаје, Дарку је пре две недеље уграђен вештачки кук, али певач неће моћи да стане на ноге све док телесну тежину не доведе у границе нормале.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због тога су му забринути лекари КБЦ Земун наложили да хитно ослаби, и то чак 40 килограма.

– Дарко има прекомерну телесну масу, због чега и његов опоравак након саобраћајне незгоде иде споро. Иако су од операције бутне кости и уградње протезе у повређени зглоб, односно уградње вештачког кука, прошле чак две недеље, певач не стаје на ноге и не креће се. Разлог томе су његова прекомерна тежина и немогућност техничара да га подигну, али и страх лекара да не оштети вештачки кук – испричао је за „Ало!“ један од лекара из конзилијума познатог певача.

Како нам је објаснио, иако је Дарку уграђен најбољи и најскупљи кук, такозвани бесцементни, чији је рок трајања чак 20 година, телесну тежину ће морати да коригује да га не би похабао пре времена.

– Ми смо Дарку уградили бесцементни кук, који је намењен млађој популацији, а по својој структури је бољи и издржљивији. Осим тога, тако спречавамо да у организам ставимо још један страни материјал. Ако већ морамо да уградимо полиетилен, метал, керамику, који се налазе у вештачком зглобу, не морамо и цемент – каже лекар и објашњава да, упркос добром квалитету импланта, он неће моћи да трчи маратон и мораће да преполови своју тежину.

– Након уградње вештачког зглоба, пацијент већ сутра мора да устане из кревета. Некада су после операције оперисани ходали на штакама три месеца, а данас, ако нису у тешком стању, пацијенти излазе из болнице са штапом већ после пет до седам дана и потпуно нормално могу да се ослањају на своје ноге. Код Дарка то није случај јер има и проблем са ребрима, због којих не може на штаке, али и с прекомерном тежином због чега техничари не могу да га подижу из кревета, али ни да му помогну да се ослони на ноге – каже доктор специјалиста ортопедије.

Дарка чека нова операција кука?
Вештачки кук, који је Дарку недавно уграђен, може да траје до 20 година, али како доктори објашњавају, није исто када је тој операцији подвргнут неко ко има 70 година и чија је животна активност мала, или неко ко има 17 година.

– Када се кук угради код младог човека, који се више креће, па чак се и бави спортом, онда се тај зглоб више троши, и очекивано траје краће. Када се вештачки зглоб потроши, ради се ревизија, промени се примарни и стави ревизиони едопротеински систем. Ако се пацијенти редовно контролишу и примети хабање на време, онда се правовременом интервенцијом, употребни век може дуплирати. Али, то подразумева још једну операцију. Дугим речима, Дарко ће морати веома озбиљно да приступи свом опоравку – каже наш извор.

 

Извор: Alo.rs/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ