Србија

ЛАЗАНСКИ УПОЗОРАВА НА ОПАСНЕ ПЛАНОВЕ ШЕФА СДА: Бакир Изетбеговић наоружава странку!

Мирослав Лазански, војно-политички коментатор, упозорава да одлазећи члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић наоружава паравојне формације своје СДА, што може изазвати нови крвави рат у региону

Коментаришући Изетбеговићеву изјаву да се БиХ мора наоружавати јер ће бити лак плен Србији и Хрватској, које троше новац на скупо оружје, Лазански истиче да његова изјава подсећа на ситуацију уочи рата 1992. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ни Србија ни Хрватска немају никаквих територијалних аспирација према БиХ, нити јој прете. Босни прети само једна ствар, а то су покушаји насилног мењања Дејтонског споразума. Тумачење Изетбеговићеве изјаве зависи од тога да ли је мислио на наоружавање паравојних формација своје СДА или Бошњака унутар Оружаних снага БиХ. Свако страначко наоружавање је дестабилизујући фактор на простору БиХ и увод у много озбиљнију кризу, па би на то међународна заједница морала да обрати пажњу – подвлачи Лазански.

Према његовим речима, с друге стране, решење за овај проблем и за целу БиХ је комплетна демилитаризација.

– Уколико је Изетбеговић говорио о потреби наоружања Оружаних снага БиХ, није могуће наоружавати посебно Бошњаке, јер су Срби, Бошњаци и Хрвати у јединственим оружаним снагама. Они су у заједничким касарнама. Да ли ће једна особа имати више оружја од друге?! То је мало смешно… – закључује Лазански.

Вулин: Брину ме Изетбеговићеве претње!

Министар одбране Александар Вулин каже да га брине кад Изетбеговић представља Србију и Србе као претњу и тако тражи оправдање за наоружавање БиХ.

– Босна може да се наоружава у мери у којој о томе одлуче њени легитимни органи. То Србија као земља чувар Дејтонског споразума не види као претњу. Међутим, брине ме Изетбеговићева изјава о потреби наоружавања БиХ уз оправдавање тврдњом да су Бошњаци све више угрожени политиком која се води на српској страни – наглашава Вулин.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ