Свет

Русија покреће државни програм освајања Месеца: Нове ракете и станице

Русија намерава да покрене нови државни програм који ће се бавити истраживањем и освајањем Месеца, у оквиру којег ће бити направљена нова ракета, као и нове аутоматске станице, изјавио је председник научно-техничког савета „Роскосмоса“, Јуриј Коптев.

Како је објаснио, првобитно је планирано да се у сврху овог програма користи већ постојећа ракета супертешке категорије, али према новом плану биће припремљен посебан државни свемирски програ

„Један од задатака јесте да се детаљно изнесе целокупан план, како би било јасно због чега ми све ово радимо имајући у виду озбиљност тренутне економске ситуације“, додао је Коптев.

Према његовој процени, реализација програма захтева неколико милијарди долара.

„Ако полетимо на ’Сојузу‘, то би значило да смо прекројили старо одело, а ако лансирамо нови свемирски брод, било би јасно да радимо на новом дизајну“, истакао је Коптев.

Он је такође подсетио да је по програму „Л-1“ крајем шездесетих година изведено 11 лансирања, која су показала да Совјетски савез поседује технологију да свемирске летелице издрже улазак у атмосферу, међутим програм није реализован из политичких разлога – Американци су први слетели на Месец, те је програм Л-1 изгубио на значају.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ