Србија

Шта је Србима обећао Штрахе? Зашто се Дачић ТОЛИКО НАЉУТИО на аустријског вицеканцелара

Од разумевања, одличне сарадње, похвала на сваком кораку, подршке, лепих речи и гестова, данас се дошло дотле да је српски шеф дипломатије Ивица Дачић јавно „прозвао“ аустријског вицеканцелара Хајнца Кристијана Штрахеа тога што је Аустрија гласала за чланство Косова у Интерполу.

Иако је Србија добила ову дипломатску борбу у Дубаију, Дачић са једне стране није крио да је задовољан резултатом, а са друге разочаран поступком највиших аустријских званичника, од канцелара Себастијана Курца до његовог заменика Штрахеа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Курцу сам рекао: ти си бре паметан, па која је будала на страни губитника? И Штрахе има да објасни Србима зашто је слагао српски народ. Ни Курц није бољи. Мислим да је он гори – казао је Дачић.

Шта је у ствари рекао Штрахе и због чега се Дачић толико наљутио на аутријског званичника, који традиционално, врло гласно, подржава ставове Србије када је Косово у питању.

Дачића је, сва је прилика, погодило то што управо Штрахе, са којим се у последње време неколико пута састао, није могао да издејствује да влада чији је део промени став када је у питању однос Аустрије према Косову.

Управо је Штрахе био тај који је слао сигнале српских властима да би став Аустрије по питању чланства Косова у Интерполу могао да оде у корист Србије, и то у неколико наврата ове године. Најпре, то се десило приликом његове посете Србији почетком ове године, када је рекао да је потребно да Београд и Приштина нађу компромис, наводећи да ништа не може да функционише једнострано.

Штрахе је тада подсетио да је раније, док није био у влади, критиковао одлуку Аустрије да прогласи независност Косова.

– Аустрија стоји иза одлуке о независности Косова, али имам разумевање за положај Срба. Србија није проблем, Србија је део решења – рекао је тада Штрахе, и то баш на догађају на коме је говорио заједно са Дачићем.

Међутим, Штрахе је другом приликом био још експлицитнији, па је казао и да се противи чланству Косова у Интерполу, као и против формирања војске Косова. Све то десило се пре само месец дана у Бечу, где се такође састао са Дачићем.

– На питања о чланству Косова у Интерполу и формирања војске не може се дати позитиван одговор док се питање Косова не реши на нивоу УН – рекао је он тада.

Казао је и да отворена питања око граница треба мирно решавати, уз договор, и за то постоји пуна подршка Аустрије, али и да би у томе требало „узети у обзир и српске интересе, који наилазе на слух у Аустрији“.

Када је реч о Интерполу, Штрахе је тада рекао да тај став усаглашен и са председником Аустрије Александером ван дер Беленом који је, међутим, тада поручио да аустријски став није у потпуности решен.

Иако се можда учинило након оваквих изјава да се аустријски став мења, „отрежњење“ је стигло пре петнаестак дана, када је канцелар Аустрије Себастијан Курц посетио најпре Београд, а потом и Приштину.

Он је, међутим, био веома јасан на оба места, где је рекао да његова земља неће променити став када је у питању косовска независност, да ће подржати чланство Косова у Интерполу, али да има резевре према формирању војске Косова.

Заправо, Курц је тада казао да је и његов коалициони партнер Слободарска странка (ФПО) Хајнц-Кристијана Штрахеа променила свој став у вези са чланством Косова у Интерполу.

Агенција АПА тада је известила да је Влада у Бечу навела да је Курц договорио са Штрахеом и министром унутрашњих послова Хербертом Киклом да ће у Дубаију „Аустрија на том састанку прихватити чланство Косова“.

Штрахе је иначе председник десничарске Слободарске партије (ФПО), и одувек има благонаклон став према Србији и Србима.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ