Србија

ВОЗАЧИ ПАЖЊА! Летње гуме могу вас коштати ЗАТВОРА ДО 12 ГОДИНА И МИЛИОНСКЕ КАЗНЕ!

Зимске гуме обавезне су од 1. новембра до 1. априла, и то ако на путу има снега, леда и суснежице, што управо сада и јесте случај, и уколико их још нисте монтирали, можете платити казну између 10.000 и 800.000 динара, а у одређеном случај чак и завршити у затвору 12 година

За коришћење летњих уместо зимских гума на путу прекривеном снегом, ледом или поледицом, казне се крећу од 10.000 до 20.000 динара за физичка лица, 60.000 до 800.000 динара за правна лица, а за предузетнике та казна износи између 30.000 и 200.000 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У случају да дође до незгоде, изазване управо тиме што возило није имало зимске гуме, а што се третира као технички неисправно возило, казне су још и веће. Тако у случају незгоде у којој нема повређених и дошло је до мање материјалне штете, возач који је крив мораће да плати између 20.000 и 40.000 динара, или да одлужи казну од 45 дана затвора.

Ако је неко претрпео лакше телесне повреде, узрочник несреће биће кажњен са до 3 године затвора, док у случају тежих повреда та казна износи између 1 и 8 година затвора. Ако дође до смрти, прописана је казна затвора од 2 до 12 година.

Закон о обавезном осигурању у саобраћају (ЗООС), наводи: „Ако је штета настала због тога што је моторно возило било технички неисправно, а та је околност возачу возила била позната“, обавеза друштва за осигурање да штити власника моторног возила није апсолутна, објаснио је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Он је напоменуо и да трошкови у које може да „упадне“ возач технички неисправног возила, што је у овом случају аутомобил са летњим гумама на путу прекривеним снегом – могу бити милионске.

Уколико такво возило узрокује несрећу, осигуравајућа кућа која оштећеном исплаћује штету, потражиће од возача који је у том тренутку управљао возилом, или од власника аутомобила, да јој тај новац надокнади.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ