Србија

СТЕФАНОВИЋ: САД и ЕУ могу да натерају Приштину да повуче таксе – ПИТАЊЕ ЈЕ САМО ДА ЛИ ХОЋЕ!

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оценио је данас да велике силе попут САД и ЕУ могу притиском да издејствују повлачење одлуке Приштине да на робу из централне Србије уведе таксе од 100 одсто

Стефановић је на ТВ Пинк рекао да након порука које су стигле из Вашингтона и Брисела да одлука приштинских власти мора да буде повучена, очекује да види конкретне кораке, а не да остане мртно слово на папиру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не може нико да ме убеди да САД и ЕУ не могу притиском да издејствују да се повуче та одлука. Ако буде искрене жеље великих сила одлука ће бити повучена – рекао је Стефановић.

Он је нагласио да Србија „од озбиљних играча“ очекује да покушају да реше проблем који је настао и подсетио да Приштина крши међународни споразум ЦЕФТА и пита како ће ЕУ да објасни да Приштини дозвољава кршење тог споразума, а да од других очекују да их поштују.

– Ви сада имате акцију приштинских институција која је базирана на кршењу међународног права. Они крше ЦЕФТА споразум – нагласио је министар и додао да је потез Пристине притисак на Србе који живе на КИМ и користе робу из централне Србије, али и нека врста економског притиска на све.

Напомиње да одлука власти у Пристини штети приватном бизнису у Србији, али и странцима који имају фабрике у Србнији и пласирају робу на КиМ.

– Они штете економијама не само Србије већ и другим земљама. Ту се сада увлаче и други и то показује нерационалност такве одлуке – истакао је Стефановић.

Србија ће, како каже, наставити да буде одговорна, да поштује међународно право и повлачичи потезе јкоји неће довести до сукоба на КиМ.

– Инвестиције, отварање фабрика биће у Србији ако буде стабилности и мира. Ако стабилности нема нико неће доћи у ову земљу ни као туриста, а не да улажу новац – нагласио је министар.

Упитан да ли је могуће и када наставити дијалог с Пристином, он је рекао да је то тешко питање.

– Председник (Александар Вучић) је рекао да је тешко да се размишља да с неким од њих седнемо за сто. Нема суштинских разлика међу политичарима у Приштини – закључио је Стефановић.

Ишли смо у Интерпол да бранимо међународно право!
– То је оно о чему смо у Интерполу разговарали с великим бројем делегација. То је оно што су неке од делегација истакле током расправе, а то је да постоји Резолуција 1244 Савета безбедност УН. Интерпол је тело УН, дакле Интерпол мора да поштује резолуцију УН, мора да поштује међународно право и Србија је ишла да подсети све да је поштовање међународног права управо то што Србија тражи – рекао је Стефановић на ТВ Пинк.

Додао је да је борба у Интепролу нешто што је Србија урадила јако добро и захвалио председнику Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић, тиму МУП-а, људима из Министарства спољних послова и свима који су радили на томе да резултат буде овакав и да се види да Србија има све више подршке.

Он је захвалио и грађанима Србије на подршци јер се, додао је, видело да желе да њихова држава побеђује и да то уради на законит и правни начин.

 

Извор: Tanjug/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ