Србија

За плате и пензије биће издвојене додатне милијарде: Колика повећања нас тачно очекују у 2019. години?

– Буџет је конципиран да убрза развој, на повећање зарада и пензија и да наставимо реформски курс – казао је министар финансија

Министар финансија Синиша Мали рекао је јутрос да је Предлог државног буџета за наредну годину, који је усвојила Влада Србије, усмерен на повећање зарада, пензија и капитална улагања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Буџет, који је усвојила Влада Србије, а који ће се наредне седмице наћи пред посланицима, реформски је, развојан и усмерен на побољшање живота грађана, рекао је Мали и додао да је за плате запослених у јавном сектору издвојено 19 милијарди више у односу на ову годину.

Према његовим речима, предлогом буџета планиран је дефицит од 23 милијарде, пет милијарди мањи од овогодишњег који је на крају прерастао у плус. Међу онима који овим буџетом добијају више, са 51 милијардом је Министарство пољопривреде, које повећава дотације пољопривредницима. За потребе социјалне заштите опредељено је, како је рекао Мали, 113 милијарди динара.

Трансфер локалним самоуправама је на приближном нивоу као прошле године, док је за отплату кредита, због пада камата, сада издвојено мање, 116 милијарди динара, додао је министар у изјави за РТС.

– Оно што је важно је да је предлог буџета резултат мера предузетих 2014. године и желим да честитам грађанима јер имамо већ трећу годину суфицитит буџета, стопа запослености је на 12 одсто. Буџет је конципиран да убрза развој, на повећање зарада и пензија и да наставимо реформски курс – казао је министар финансија.

Повећање плата 7-12 одсто и пензија је већ предвиђено, а могућа су и додатна повећања.

– Зависи од економских резултата, уколико уштедимо новац за то, биће нових повећања. И то само из реалних извора, а не кредита – рекао је Мали и истакао да су капиталне инвестиције кључне у буџету и износе 3,6 одсто те да се у следећој планирају 4 одсто.

– Да будемо ефикасни по питању инвестиција и сав новац који се за то определи да се и потроши – рекао је Мали.

Министар каже, да иако су предлогом буџета предвиђена нешто мања средства за министарство рада, грађани то неће осетити.

– Напротив, никада већа социјална давања. Ради се само о прерасподели средстава. Важно је и да ћемо наредне године мање издвајати за камате и кредите и полако се спушта јавни дуг што нам отвара простор за инвестиције и плате – рекао је Мали.

Од 1. јануара укидају се доприноси за незапосленост на терет послодавца у износу од 0,75 одсто.

– Циљ нам је развојна подршка привреди и смањење оптерећења на зараде. Укида се порез у износу од 12 милијарди динара који ће ићи на терет државе – рекао је он.

Даље, министар финансија каже да уз предлог буџета постоји читав сет закона који у себи садрже огромне пореске подстицаје.

– Велика обавеза је када сте у топ педесет да будете још конкурентнији и за инвестиције и за извоз наше робе – појаснио је он.

Када је реч о одбијању захтева Приштине за пријем у Интерпол Синиша Мали каже да је то велика победа Србије али да треба остати чврсто на земљи.

– Морамо да наставимо да тражимо компромис који је основ за стабилност у региону и на тај начин смањимо ризике инвестиција и обезбедимо даљи економски развој – истакао је Мали.

Треба имати у виду и да је размена у оквиру земања чланица ЦЕФТ-е 3,9 милијарди евра од чега Србија извози робу у вредности од 3,1, навео је Мали.

– Са сваким смањењем царина и баријера као привреда добијамо јер више извозимо и за то треба да се боримо – закључио је Мали.

 

Извор: Telegraf.rs/ Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ