Србија

АЛБАНЦИ ИЗ ПРЕШЕВА И БУЈАНОВЦА МОЛЕ ПРИШТИНУ ЗА МИЛОСТ: На нас нисте мислили! Укините таксе нашим предузећима, ОД ЧЕГА ЋЕМО ДА ЖИВИМО?!

Бивши први човек Прешева Рагми Мустафа изјавио је да ће у наредним данима тражити од владе у Приштини да уклони порез од 100 одсто за производе албанских компанија у Прешеву.

„Тражимо од Kосова да изврши позитивну дискриминацију и да се албанска предузећа са својим производима на тржишту на територији Kосова уклоне са ове листе, или из ове обавезе пореза на 100 одсто како би преживели. Тражимо укидање ових мера за предузећа Албанаца која послују са обе стране административне линије, јер им то није изазива потешкоће“, истакао је Мустафа и додао да већина албанских предузећа у Прешеву не продају робу на српском тржишту, већ на Kосову.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Баш као што је Влада Србије забринута за Србе на Kосову, требало би да је Приштина забринута за Албанце у Прешеву. Влада Kосова се не занима за пословање у Прешевској долини. Очекујемо да је питање дана када ће предузећа из Прешева бити ослобођена ових такси“, рекао је Мустафа.

Такође, представници албанског становништа у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу траже да се те таксе укину за албанска предузећа која послују у јужној Србији и осталој територији Kосова, додајући да они подржавају одлуку Kосова да уведу таксу од 100 одсто на српска предузећа.

Једна од албанских компанија која послује у Прешеву Солид из Суве Реке и њен извршни директор каже да подржава одлуку Приштине, али да од среде ће престати да извози робу на Kосово и да ће робу слати у земље Европске уније.

Шпејтим Kуки, директор Солида, каже да је одлука о таксама врло добра у патриотском аспекту, али у другим аспектима не, јер фабрика у Прешеву ради за потребе фабрике на Kосову.

 

Извор: Kurir.rs/klan Kosova

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ