Србија

ЧОВИЋ: Јасна америчка порука Србији – „Попуштајте или …!“

Некадашњи шеф Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић сматра да је приштинско увођење стопостотне таксе на српску робу чист политички потез — притисак на Србију да пристане на независност Косова.

Привредник и политичар Небојша Човић, са петогодишњим искуством суочавања са функционисањем приштинских власти на Косову и Метохији, сматра да је најновији потез Приштине добро осмишљена политичка провокација на коју Србија не би требало да наседне.

„Што се тиче Србије и економске штете коју ће претрпети, она се мери не баш малим парама, око 300-400 милиона евра, али мислим да ово није економска мера. Ово је чисто политичка мера, добро осмишљена, са менторима споља. Кад то кажем, наравно да мислим на Америку, каже Човић за Спутњик, указујући на највећи утицај управо Американаца на дешавања на Косову и Метохији.

На питање да ли је мера Приштине опомена или је она креирана с намером да потраје, Човић указује да је она донета да се изазове још већи степен несигурности међу српском националном заједницом на Косову и Метохији, с поруком да је њен опстанак неодржив и неперспективан. Он, уз то, напомиње да је мера смишљена да се направи додатни притисак на Србију.

„То су све мере по систему — правите што већи проблем. Тиме притискајте што више Србију, а ми ћемо да кажемо Београду — па дајте да тај дијалог буде успешан, направите те компромисе, уступке… а ми ћемо са Албанцима да средимо све ово и они ће повући те мере. А компромис и дијалог, кључни ментор Албанаца, замишља тако да је дијалог успешан само ако Србија призна независност Косова и Метохије“, објашњава Човић.

Њега зато не чуди данашња порука Приштине да нема повлачења мере док Београд не призна независност Косова.

Шта је замисао, пита он и одговара — напрaвити што већу гужву и притисак. Он очекује и наредну провокацију, и то од специјалне јединице косовске полиције, Росу.

„У тим новим провокацијама треба имати у виду још једну инциденту ситуацију да снаге Кфора изађу на административну линију, поготово мислим на север Косова, потом на Косовско поморавље, на Ново Брдо и Грачаницу, а да онда пусте дивљање Росу, вршећи разне притиске на Србе“, каже саговорник Спутњика.

Он, међутим, упозорава да Србија не би смела себи да допусти да уђе у спиралу по систему — они су нама урадили ово, а ми ћемо њима ово. Јер, то је, каже он, такође замка коју чекају ментори Приштине како би опет Србија била проглашена за кривца.

„Значи, морамо да будемо пажљиви, аналитични, стрпљиви. Српска национална заједница мора да буде максимално јединствена на простору КиМ, без обзира на све политичке разлике, али и српска политичка сцена у Србији ван територије КиМ мора у овом тренутку да буде максимално јединствена. Овде се ради о великим националним интересима Србије и српске заједнице“, истиче Човић.

Он напомиње да „наши партнери који разумеју мало боље ситуацију са КиМ“, а ту првенствено, каже, мисли на Русију, Кину, Грчку, Шпанију, „мало треба да подигну свој глас“ јер ово је, сматра он, опасна игра на Балкану.

„Мислим да је одговорност на свим странама, и на страни албанских политичара“, истиче саговорник Спутњика, верујући да међу њима још има мудрих.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ