Србија

ОД 1. ЈАНУАРА ПОСKУПЉУЈЕ ПРЕТПЛАТА ЗА РТС? Ево и колико ћемо новца морати да дајемо за таксу!

БЕОГРАД – Такса за јавне сервисе Радио-телевизија Србије (РТС) и Радио телевизија Војводине (РТВ) од следеће године износиће највероватније 220 динара.

Повећање накнаде са 150 на 220 динара предвиђено је предложеним изменама Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис, које су ушле у скупштинску процедуру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико нови пропис буде усвојен у предложеном облику, грађани ће после 1. јануара добити за 70 динара увећане рачуне за електричну енергију, што је прво поскупљење ТВ таксе од 31. децембра 2015. године. Измене закона предвиђају да се јавни сервиси РТС и РТВ финансирају из таксе, а делимично и из државног буџета, закључно са 31. децембром 2020. године.

„Претплата за РТС могла би да се повећа од следеће године, али ће и даље износити мање од два евра. Модел финансирања претплатом кроз рачун за струју показао се добрим и биће настављен и следеће године“, рекао је генерални директор РТС Драган Бујошевић на округлом столу “Јавни медијски сервиси у Србији”.

Први човек јавног сервиса РТС подсетио је и да иста претплата у Хрватској износи 11, док је у Словенији 12 евра.

Kомбиновано финансирање јавних сервиса са ослонцем и на државни буџет једно је од решења која су разматрана у врху државе последњих месеци. Утврђено је да је овај модел најцелисходнији, имајући у виду стање у буџету, стандард грађана и финансијске планове Министарства финансија и Владе Србије.

„Свако од решења има своје предности, али и своје недостатке. Износ од претплате свакако није довољан да обезбеди стабилно финансирање РТС и РТВ. За последње четири године све је поскупело, само је ТВ такса остала иста“, кажу у Министарству културе и информисања.

Према рачуници финансиста РТС, приближно око 46 одсто прихода у каси јавног сервиса потиче из претплате, око 28 одсто је из буџета, а 26 одсто су сопствени приходи, који углавном долазе од маркетиншких услуга.

Четири милијарде из буџета

Незванична процена је да ће јавни сервиси – Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине – и ове године из републичког буџета добити четири милијарде динара. Од тога би РТС-у припала 3,1 милијарда, а РТВ-у 900 милиона динара. Овај износ, уз остале приходе, сматра се минималном свотом за издржавање јавног сервиса и емитовање квалитетног ТВ програма.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/Večernje novosti

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ