Свет Србија

ОКРЕНУЛИ ЛЕЂА СРБИЈИ: ЕУ немоћна да казни Косово

Државе чланице Европске уније, укључујући Немачку, неће предузимати појединачне потезе према косовским властима које су подигле таксе на увоз робе из Србије и БиХ на сто одсто, кажу за Данас незванично представници дипломатских кругова са Запада.

Према речима наших саговорника, „ЕУ је рекла све на ту тему, званични Брисел сада очекује од Приштине да реагује и без одлагања повуче одлуку“. Већина саговорника Данаса сматра да упркос снажној јавној осуди понашања косовских власти, ЕУ „готово сигурно“ неће казнити Приштину јер „нема механизме за то“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Франц Богович, посланик Европске народне партије у Европском парламенту, коментарише за Данас да је повећање царина на 100 одсто „потез у апсолутно погрешном правцу“.

– Овај потез је изван духа сарадње, који би продубио разумевање и јачао однос између двије земље, што снажно промовише Европска унија, која је у основи заснована на вриједностима сарадње. Зато је та одлука супротна свему што промовише ЕУ и у региону Западног Балкана. То је сасвим погрешан сигнал такође са аспекта привреде. У многим случајевима заправо баш економска сарадња између земаља често може играти управо улогу коју политика не зна и може надокнадити недостатак политичке сарадње, макар кроз економску сарадњу. То ће свакако бити штетно за односе у региону и процес проширења.

Иво Вајгл, посланик Савеза либерала и демократа за Европу у Европском парламенту, каже за Данас да увођење царине „у функцији заоштравања политичких проблема није прихватљиво и супротно је принципима међународне економске и политичке сарадње“.

– Будући да знамо који мотиви се крију иза овог потеза Приштине, подвлачим да је европска будућност власништво свих држава на југоистоку Европе. Без искреног и активног приступа решењу отворених проблема све државе које се кандидују за чланство у ЕУ биће губитници. Проблеми се решавају дијалогом а не кампањама, напомиње Вајгл.

Јосип Јуратовић, посланик немачке Социјалдемократске партије у Бундестагу, каже за Данас да ова неочекивана одлука владе Косова представља јасно кршење ЦЕФТА споразума, а да „парадокс буде већи, управо је Косово тренутни предсједаватељ ЦЕФТА-ом“.

– Оваква одлука јако штети регионалној сурадњи и никако није оно што представљају принципи који су предвиђени Споразумом о стабилизацији и придруживању ЕУ са Косовом, него је очити протекционизам на националној основи. Смијешна је изјава да се ову мјеру образлаже као заштиту косовске привреде јер управо ће ова мјера погодити ионако осиромашено становништво Косова којем ће порасти цијене производа порасти, тако да косовска влада овом одлуком погодује једино косовским тајкунима а највише штети свом народу, указује Јуратовић.

Јохана Дајмел, заменица директора Асоцијације за Југоисточну Европу из Минхена, каже за Данас да „уз све поштовање за разочараност Косова што по четврти пут није успело да уђе у Интерпол, таксе од сто одсто подсећају ме на тест са озбиљним колатералним штетама“.

– Таква одлука је импулсивна, неодговорна у смислу добросуседских односа и представља кршење ЦЕФТА споразума. Федерика Могерини је реаговала веома снажном поруком, захтевајући хитно повлачење те одлуке. Биће веома тешко за Косово да се без последица испетља из хаоса који је само створило, и да покаже да је на међународном нивоу поуздан, одговоран партнер, који тежи чланству у ЕУ, истиче Дајмел.

Тим Џуда, британски новинар и стручњак за Западни Балкан, каже за Данас да „пошто Косово нема способност да се дипломатски бори, као што је Србија учинила у случају Интерпола и у кампањи повлачења признања Косова, ово је једини начин на који Косово може да се бори на начин да то повреди Србију“.

– Косово кажњава Босну јер она тражи визе за Косоваре. Нисам сигуран да ће одлука о царинама бити брзо повучена а и зашто би? Дискусије између Тачија и Вучића не напредују а Србија води снажан дипломатски рат против Косова. Оно што Косово жели од ЕУ јесте визна либерализација, али изгледа да су многе државе спремне да ставе вето на то, па ЕУ нема много оруђа на располагању. Већина онога што Косово купује из Србије – потрошачка роба, може бити набављена на другим местима, поручује Џуда.

Едита Тахири, бивша шефица тима Приштине у преговорима са Београдом, каже за Данас да је „ово одговор Косова на агресиван приступ Србије против државе Косово у међународној арени и на злоупотребу бриселских споразума“.

– Док Србија не промени свој приступ и не почне да поштује европске принципе добросуседских односа и духа бриселског дијалога према Косову, не очекујем да ће бити повучена одлука о таксама. ЕУ никада није казнила Србију за злоупотребе према Косову, тако да нема кредибилитет ни да казни Косово, сматра Тахири.

Русија: Освета за Интерпол
ЕУ мора да утиче на косовске власти и да постигне тренутно укидање такси на робу из Србије и БиХ, саопштило је руско Министарство спољних послова, преноси РТС на свом порталу. „Приметно је да Приштина не крије чињеницу да је то освета за претходни пораз када је Генерална скупштина Интерпола одбацила захтев да Косово уђе у ту организацију… ЕУ као посредник у дијалогу Београда и Приштине мора да утиче на косовске власти и постигне тренутно укидање те илегалне одлуке која доноси озбиљно погоршање ситуације на Балкану“, наводи се у саопштењу.

Амбасадори углавном ћутали
Према незваничним сазнањима Данаса, на прекјучерашњем састанку председника Србије Александра Вучића са амбасадорима „квинте“ – САД, Немачке, Велике Британије, Француске и Италије, „амбасадори нису рекли ништа сензационално“. „Амбасадори су углавном ћутали и слушали шта Вучић прича“, наводе наши извори.

 

Извор: danas.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ