Свет

ПУТИН ЋЕ НА БИЛО KОЈИ НАПАД ОДГОВОРИТИ НУKЛЕАРKОМ! Због Америке Kремљ мења политику о нуклеарном наоружању!

Горњи дом руског парламента предлаже укидање рестрикција на коришћење нуклеарног оружја. Тако би Москва могла да користи атомске бомбе не само у случају нуклеарног већ и конвенционалног напада

Руски председник Владимир Путин на било који напад на његову земљу или на савезнике одговориће нуклеарком. Горњи дом руског парламента у среду увече предложио је да се у државној војној доктрини укину рестрикције на коришћење нуклеарног оружја. Тако би удубуће било омогућено да Русија одговори нуклеарним ракетама не само на атомски већ и на сваки конвенционални напад.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стриктна правила
Према садашњој војној доктрини, Русија може да искористи атомско оружје само у два случаја. У првом случају, као одговор на напад нуклеарним наоружањем или другим оружјем за масовно уништење на Русију или неког њеног савезника. У другом случају, уколико је нуклеарни напад неопходан да би био спречен конвенционални напад који прети егзистенцији Русије као суверене државе.

Шеф одбора за одбрану и безбедност горњег дома руског парламента Виктор Бондарев, након разговора са представницима министарства одбране, генералштаба руске војске и савета безбедности, навео је да основни принципи у сфери нуклеарног одвраћања морају бити измењени.
– У војну доктрину треба увести амандман о коришћењу нуклеарног оружја. Русија мора бити у могућности да користи своје нуклеарке и у случају да непријатељ употреби ненуклеарно стратешко оружје, попут хиперсоничног или другог конвенционалног наоружања – наводи се у предлогу који је потписао Бондарев.

Ако тај предлог Савета Руске Федерације одобре доњи дом парламента и Путин, Москва ће моћи да одговори нуклеаркама на било какав напад на Русију или на неку њену савезницу.

Руски безбедносни стручњаци сматрају да би то био добар одговор на америчку војну доктрину, која је измењена у фебруару. На основу ње, Вашингтон може да изведе нуклеарни напад на било коју земљу због најмање ствари, као што је на пример сајбер-напад на Америку или неког њеног савезника.

Реакција на Трампа

Такође, према наводима аналитичара, измена руске војне доктрине могла би да буде и одговор на најаву америчког председника Доналда Трампа о повлачењу из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ). У питању је споразум из 1987, који су потписале САД и СССР. Он забрањује производњу, тестирање и распоређивање нуклеарних и конвенционалних пројектила домета од 500 до 5.500 километара и односи се на балистичке и крстареће ракете које се лансирају са земље.

– Измена америчке војне доктрине и најава о повлачењу из споразума ИНФ представљају претњу по Русију. Москва не би смела да остане без одговора. Председник Путин је одавно најавио да ће Русија одговорити уколико се Трамп повуче из споразума ИНФ. Измена војне доктрине би могла да буде увод у тај одговор. С обзиром на све претње САД, укидање забране на коришћење нуклеарног оружја је први корак који Русија може да предузме – наводе аналитичари.

У Аргентини о ракетама средњег домета

Владимир Путин и Доналд Трамп разговараће на самиту Г20 у Аргентини 30. новембра. Kако је Kремљ најавио, биће речи и о Трамповој најави о повлачењу з Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ).
– Циљ Русије је да споразум остане на снази, међутим, уколико САд инсистирају да се повуку, Москва ће одговорити – наведено је из Kремља.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ