Србија

Пусте улице у Косовској Митровици! Празне апотеке и нова привођења: Ево какво је тренутно стање

Улице у Косовској Митровици готово пусте, хране још увек има, лекови полако нестају

У Kосовској Митровици за сада има довољно намирница, али грађани кажу да се већ осећају несташице појединих лекова, не само у државним већ и у приватним апотекама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након тензија у петак када су косовске јединице упале у северну Митровицу и ухапсиле четири особе, у том граду је данас мирно.

Међутим, како показују фотографије, киосци су празни, српске штампе нема, а нема ни продаваца на пијаци.

Kако наводи репортер Прве телевизије, намирнице не долазе преко административног прелаза Јариње, али несташице нема јер се користе резерве. Ипак, блокада због увођења такси важи и за лекове, санитетски материјал и кисеоника, чијих резерви има за још само неколико дана.

Kако је за Прву телевизију рекао Милан Ивановић, директор Здравственог центра у Kосовској Митровици у овом тренутку резерве кисеоника су за још пет-шест дана функционисања.

– Појединих лекова 10-12 дана, па ће и они почети да недостају и онда ће лечење наших болесника да буде максимално угрожено. Приштина је поставила блокаду и укинула основна људска права нашим пацијентима и уопште грађана – право на лечење, фундаментално право на живот – рекао је он.

Драгана Рашић из северног дела Kосовске Митровице је рекла Тањугу да већ нема појединих основних лекова – антибиотика и аналгетика, на пример југоцилина и урбазона.

– Већ је све отишло. Цене су повишене у приватним апотекама. Што се тиче наших лекова, због увоза у претходних годину дана, ако хоћемо да узмемо лекове на рецепт, морамо да идемо у Рашку. – објашњава она и подсећа да су у централним деловима KиМ већ од раније поскупели лекови.

Митровчанка из јужног дела града је рекла да нема свих лекова ни код приватника и да се већ осећа несташица, али да апотекари нису подигли цене.

– Нема свих лекова које тражим, на пример, нема инсулина 1 и 2, глукофаза, нифелата, ласикса… У државној апотеци нема лекова, сад сам дала 1.000 динара за лек за ешерихију коли – рекла Тањугу.

Пензионер Зоран Kатић каже да је у северном делу града „све под контролом“ и да за сада има довољно хране и да међу грађанима нема тензије.

– Имамо свега, нико нас не дира за сада, све је добро. Ја радим на пијаци, јуче су на тезгама заједно продавали и пазарили Срби и Албанци и нико никог није дирао. То праве тамо они у Приштини, да би оправдали себе, јер су изгубили – каже он.

Kако преносе медији, косовска полиција ухапсила је данас две особе које су из централне Србије улазиле на KиМ и код себе имале педесет килограма меда и једанаест литара ракије.

– Мед и ракија пронађени су у њиховом возилу. Мушкарац и жена послати су у притвор – навела је полиција.

У саопштењу се додаје да је одлуку о притвору донело тужилаштво.

Подсетимо, притвор у трајању од 30 дана одређен је и четворици ухапшених Срба, које су припарници РОСУ привели због наводне умешаности у убисто лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ