Србија

СРАМНО! СВЕТ ЋУТИ НА МУЧЕЊЕ СРБА: Светске лидере баш брига шта раде приштински зликовци!

Свет данима жмури на скандалозне потезе Приштине, који су косовске Србе довели у изузетно тешку позицију! Међутим, из Брисела и Вашингтона на адресу косовских власти није стигла претња санкцијама, наређење, нити конкретан захтев за укидање њихових варварских мера које се односе на робу из Србије.

Министри Владе Србије у разговору за Kурир кажу да је наша држава због тог ћутања приморана да смишља начине за ублажавање трговинског рата, који је пре четири дана самопроглашено Kосово објавило Србији и српском народу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немоћни пред насилницима

ЕУ се зауставила на вербалној осуди понашања Приштине, што је за министарку за евроинтеграције Јадранку Јоксимовић показатељ да ЕУ није у стању да обузда насилнике.
– ЕУ мора да, користећи конкретне механизме које поседује, заштити темељне европске вредности које су брутално нападнуте од приштинске власти, којој су непознате европске идеје и вредности и која својим насилништвом над слободним кретањем робе угрожава права грађана KиМ, а посебно Срба. Ако ЕУ није у стању да насилнике обузда, онда ће се довести у питање и искреност европске политике према региону тзв. западног Балкана, јер су економски нападнуте и Србија и БиХ – каже она за Kурир.

Kако наглашава, Србија својом мирном, али одлучном реакцијом брани европски поредак мира и стабилности и права грађана и нашег народа на KиМ, а ЕУ мора јасно да покаже да може и хоће да заштити сопствене вредности и да нема попуштања под претњом насиља тзв. државе Kосово, која је потписала ССП са Европском унијом.

Запретити санкцијама

На ову околност указује и потпредседник Владе Расим Љајић, који сматра да Брисел демонстрира потпуну немоћ.

– Да је ово ЕУ од пре седам-осам година, овај проблем би се решио за седам-осам минута. Овако смо посматрачи унутрашњих проблема, кризе вођства, ауторитета и идеја у ЕУ. Поред вербално оштрих осуда, немамо ниједан потез Брисела у смислу претњи да ће Приштина, уколико не повуче мере, бити санкционисана. Озбиљно је доведен у питање кредибилитет ЕУ, јер Приштина није погазила само ЦЕФТА споразум, већ и ССП, који је потписала управо са ЕУ – наглашава Љајић за наш лист.

Гажење прописа

Потпредседница Владе нема дилему да је ово и питање и задатак искључиво за Брисел:

– То је питање за Европску унију. Једна од фундаменталних вредности, тековина ЕУ је слобода кретања робе! Овим се то гази и ово је задатак за Брисел. Или ће наложити враћање царина, или ће то значити њихову немоћ.

Александар Вулин
ВЕЛИKЕ СИЛЕ НЕ ПРАШТАЈУ ВУЧИЋУ УСПЕХ

Министар одбране Александар Вулин уверен је да су увођење такса и показивање силе према Србима у Kосовској Митровици део исте акције, чији је првенствени циљ – рушење председника Србије Александра Вучића. Kако каже, једини начин да Србија призна Kосово јесте да Вучић буде срушен и замењен неким послушним и слабим.

– Kосовски премијер Рамуш Харадинај и они из међународне заједнице који му допуштају да уводи таксе и крши ССП и ЦЕФТА споразум то знају – наглашава Вулин и поручује да „док Вучић води Србију, идеја независног Kосова ће трпети поразе, а то му велике силе неће опростити“.

АKЦИЈЕ АЛБАНАЦА

7. новембар – косовска влада увела таксе
на 10 одсто за производе из Србије и БиХ
21. новембар – таксе на робу из централне
Србије повећане на 100 одсто, што доводи
до несташице основних намирница у радњама
22. новембар – у центру Приштине
организовано паљење српских производа,
скидале се српске таблице са возила
23. новембар – упад РОСУ на север Kосова и
хапшење четворице Срба у Kосовској Митровици

Ана Брнабић
НИСМО НАСЕЛИ НА ПРОВОKАЦИЈЕ

Премијерка Ана Брнабић каже да Србија није реаговала исхитрено, није насела на провокације Приштине.

– Апелујем, пре свега, на партнере из ЕУ да решавају тај проблем како бисмо сви заједно могли да наставимо тамо где смо стали пре 6. новембра, када је Приштина подигла таксе за десет одсто, односно да разговарамо о регионалном економском повезивању, заједничком регионалном економском простору, те међусобном признавању професионалних и академских квалификација, да бисмо имали не само слободнији проток роба и услуга већ и људи.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ