Србија

СРБИЈА ДОНЕЛА ОДЛУKУ: Брнабићка саопштила да ли Србија узвраћа Шиптарима

Ни СРБ ни БиХ неће засад уводити реципроцне мере и потезати исхитрене потезе према Приштини због нелегалних такси, ма колико то било тешко у оваквој ситуацији.

Око тога су се сложили председница Владе Ана Брнабић и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић.

Брнабић и Звиздић су се у телефонском разговору сагласили да је понашање Приштине неприхватљиво, да дестабилизује регион и процес регионалног повезивања и интеграције враћа уназад и удаљава од европског пута.

Србија и БиХ остаће привржени европским вредностима и поштовању међународних споразума, пре свега Споразума о стабилизацији и придрузивању (С СП) и ЦЕФТА и позваће поново, заједно, Европску комисију, земље цланице ЕУ, као и УН мисију на KиМ – УНМИK, да реагује и утиче да се укину таксе од 100 посто на производе из Србије и БиХ укину, саопштила је Kанцеларија за сарадњу са медијима.

Брнабић и Звиздић су се сложили да је регион пре увођења ових такси, уз велику помоћ ЕУ и под окриљем Берлинског процеса, кренуо у правом смеру, да је сарадња у региону била на најбољем нивоу у последњих неколико деценија и да овај пут треба наставити чим Приштина повуче одлуку о таксама.

Они су истакли да је посебно забрињавајуће и за БиХ и за Србију чињеница да овакво понасање Приштине шаље лошу поруку о читавом региону и да ће једнострано увођење такси, уколико се настави, одвратити инвеститоре и наштетити дељем економском развоју и квалитету живота свих у региону.

Брнабић и Звиздић договорили су се да остану у сталној комуникацији како би заједно радили са ЕУ и УН на решавању овог, за регион, горућег питања, наведено је у саопштењу.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ