Србија

ВУЧИЋ: Никад нико није покорио Србију, па неће ни данас!

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Новом Саду, на свечаности поводом 100. годишњице присаједињења Војводине Србији, да нашу земљу нико никада није успео да покори и да то неће успети ни они који то данас покушавају

Обраћајући се окупљенима, он је рекао:

– Осетили сте да је Србија данас притиснута са различитих страна,да су разне птице црне боје кренуле да зобају све што стигну о нашој лепој Србији, а ја, уз поштовање великом и старом нашем краљу, само једну реченицу да кажем – Србија зна своју снагу и знамо да нисмо највећи, ни међу највећима али знамо да Србију никад нико није успео да покори, неће ни они који то данас покушавају.

Председник Вучић се захвалио грађанима на одлучности да буду уз своју државу, свој народ и што знају да од Србије нема ништа прече.

Такође је поручио да „никада никоме, до Србији, Војводина неће припадати“.

Вучић је раније изјавио да је присаједињење Војводине, за њега лично, био један од најважнијих догађаја у последњих 100 година и да ће тај датум бити још важнији када Војводина, као део Србије, следећу столетницу дочека много богатија и успешнија.

Велика народна скупштина у Новом Саду прогласила присаједињење Баната, Бачке и Барање Kраљевини Србији 25. новембра 1918. године.

„Музеј Присаједињења Војводине Kраљевини Србији“, који ће бити отворен данас , чиниће стална поставка са низом артефаката који аутентично сведоче о великом историјском догађају и његовим актерима, али и о вишевековној борби Срба за политичка и друга права.

Затим ће на Тргу Републике бити откривен споменик Kраљу Петру Првом Kарађорђевићу, суверену Kраљевине Србије у тренутку Присаједињења и једној од најзначајнијих личности у српској историји.

Централни догађај обележавања 100. годишњице присаједињења је Свечана академија у Српском народном позоришту, у присуству државног врха Србије.

На академији ће заједнички наступити Војвођански симфонијски оркестар, Београдска филхармонија и Хор Опере Српског народног позоришта.

Важан датум у историји Србије и Војводине обележава се целог викенда, а јуче је на Тргу слободе у Новом Саду отворена интерактивна, мултимедијална изложба „1918 понос“, посвећена најзначајнијим личностима и преломним догађајима Првог светског рата и Присаједињења.

У склопу програма, синоћ је у СНП-у премијерно бити изведена представа „Светозар“, по сценарију Милована Витезовића, у режији Југа Радивојевића.

Потом, је уследио концерт на Тргу слободе на ком су наступили Здравко Чолић, Звонко Богдан, сопран Драгана Радаковић, Војвођански симфонијски оркестар, виолиниста Роберт Лакатош, Новосадски Биг Бенд, Велики тамбурашки оркестар РТВ и Октет Опере СНП.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ