Србија

КАКВА ЧАСТ: Српска црква СПАСАВА ПРАВОСЛАВЉЕ, САЧУВАЛИ СМО ОБРАЗ У СВЕТУ

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије састао се у четвртак у Истанбулу са васељенским патријархом Вартоломејем и изнео му јасан став Сабора Српске православне цркве о неопходности одржавања свеправославног сабора.

На таквом скупу био би решен проблем настао са идејом аутокефалности Украјинске цркве, али и многа друга нерешена питања у православљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Владика пакрачко-славонски Јован Ћулибрк оценио је тим поводом да је СПЦ осветлала образ.

– Заиста смо једногласни о том питању. СПЦ се определила према ономе што она држи да је истина и сматра да је ово велика рана на телу православља и учиниће све што може да се та рана зацели. Мислим да је посета митрополилта Амфилохија цариградском патријарху апсолутно на линији те жеље, тежње и активности СПЦ – рекао је епископ Јован.

Лист подсећа да је свети архијерејски Сабор СПЦ након заседања саопштио да је одлука Цариградске патријаршије којом се даје аутокефалност цркви у Украјини, неутемељена, а „одлука о рехабилитацији расколничких група неприхватљива“.

Патријарх српски Иринеј је партијарху Вартоломеју упутио писмо, приликом њиховог недавног сусрета у Солуну, да би било добро да одустане од те идеје.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ