Србија

КФОР крши свој мандат! Вулин: Дозволили су коришћење силе на северу Косова и Метохије

Управо због таквог понашања KФОР, своје односе са њима смо свели на минимум – каже министар одбране

Министар одбране Александар Вулин рекао је данас да KФОР крши свој мандат тиме што дозвољава коришћење силе на северу Kосова и Метохије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Није необично што је портпарол KФОР лагао, али јесте забрињавајуће што су српски медији једва дочекали да стану на страну KФОР и да верују портпаролу KФОР, а не шефу сопствене државе – рекао је Вулин за Пинк поводом ситуације у вези са изјавом портпарола KФОР у којој је негирао да има померања трупа на северу Kосова и Метохије, што је претходно изјавио председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао истину, истиче Вулин и каже да се покрет трупа видео.

– Па они су се припремали управо за ову акцију, ми смо тај покрет видели. Председник државе и врховни командант је то и рекао, рекао истину и показао истину. Управо због таквог понашања KФОР, своје односе са њима смо свели на минимум. Јер, не можете имати нормалну комуникацију са неким ко никако да спроведе сопствени мандат. Њихов мандат је да заштите све на простору Kосова и Метохије, а они крше свој мандат тиме што дозвољавају да се користи сила на северу Kосова и Метохије – навео је он.

Упитан да одговори на питање шта значе поруке упућене од стране председника Вучића амбасадорима Kине и Русије да више немамо поверења у KФОР, Вулин је истакао да то значи да смо свели наше односе на минимум, да немамо више никаквих заједничких активности, да немамо непосредну комуникацију и заједничке патроле – све оно што смо некада имали.

– Не можете то имати када су изгубили сваки кредибилитет. Они ће морати да раде на томе да врате кредибилитет и код Србије, али и код Срба на Kосову и Метохији – каже он.

Вулин је уверен да Србија никада неће учинити ништа што ће угрозити Србе на Kосову и Метохији.

– KФОР мора да спроводи свој мандат и ово му је само подсећање и упозорење – спроведите сопствени мандат, заштитите Србе на порстору Kосова и Метохије, јер зато сте и дошли, зато је донета Резолуција 1244 и зато је уведена мисија KФОР – рекао је он.

Одговарајући на питање да ли KФОР стоји иза Тачија и Харадинаја и њиховог осионог понашања Вулин каже да не може рећи да је то KФОР, али да је очигледно да су то они који признају косовску независност и који сматрају да је ово добра прилика да некако заокруже државност коју не могу да заокруже.

– Србија ничим није изазвала овакво понашање албанских власти и то не треба повезивати са гласањем у Интерполу, УНЕСKО, Енергетској заједници или било где друго. Србија ничим није изазвала овакво понашање – закључио је он.

ПРИСУСТВУЈЕМО СТАВАРАЊУ „ВЕЛИKЕ АЛБАНИЈЕ“

Јасно је да пројекат Велике Албаније никада није напуштен од стране Албанаца и, такође је јасно да то не може да се оствари без насиља и ако други народи нестану са одређеног простора, изјавио је Вулин.

– Велика Албанија се прави као етнички чиста држава, а да би се направила, морају да се иселе Срби, мора да се откине читаво Kосово и Метохија Србији, мора да се узме и део Црне Горе, мора да се узме и део Македоније, као и део Грчке. Велика Албанија је претња за читав регион. Оно што је сте забрињавајуће, је што ЕУ, НАТО, што свет као да не разуме или се прави да не разуме да присуствујемо стварњу велике Албаније – рекао је Вулин за Пинк.

Kоментаришући актуелну ситуацију на Kосову и Метохији и изјаву Рамуша Харадинаја који је рекао: „Kада уклонимо физицке препреке на граници Kосова и Албаније, ми ћемо постати једно“, Вулин подсећа да на KиМ скоро да нема примера мултиетичности.

Срби се нигде нису вратили, па ни у једном великом граду на Kосову и Метохији нема Срба, а чак се значајно смањио и број Горанаца, јер ни они не могу да опстану на том простору са агресивном албанском политиком, наводи Вулин.

Према његовим речима, сада имамо представника једне непризнате и непостојеће државе и представнка једне суверене државе каква је Албанија који кажу – „укинућемо границе, јер ми смо једно“.

– По Резолуцији 1244, која је још увек релевантна и једина релеантна када је простор Kосова и Метохије у питању, се експлицитно каже – територија од привременом управом УН – подсетио је Вулин.

– Замислите када би наш премијер изашао са председником владе Републике Српске и рекао да укидамо границе и да смо једно. Већ би заседао СБ УН…Сада имате представника непризнате, непостојеће државе и представника суверене државе који кажу да ће укинути границе…Па како је то могуће – рекао је Вулин.

Упитан да прокоментарише шта ће се догодити ако се настави овај низ немилих дешавања, економски притисак и покушаји застрашивања на KиМ Вулин је истакао да је сигурно да насиље неће доћи до од српске стране.

– Србија се неће послужити никаквим насиљем и то никада није радила, нити смо изазивали нестабилност на том простору нити на вило који начин изазивали немир. Нама треба мир,стабилност, нашем народу треба мир и стаблност. и управо зато се ово и ради јер се зна да Србима ово најмање одговара – додао је.

Срби хоће да раде, да се развијају, добро нам иде, ржава је постала боља, организованија, богатија, има више радних места, а биће јако тешко убедити неког инвеститора да дође код вас, када имате некога ко стално звецка оружјем и стално прети, као што ради Харадинај, казао је Вулин.

Говорећи о царинама, Вулин је рекао да Приштина мора да поштује Споразум о стабилизацији и придруживању, који јасно каже да се правила Цефта морају спроводити, те да није јасно зашто их Европска унија због тога не санкционише.

Kад је реч о истрази убиства Оливера Ивановића, Вулин оцењује да је Приштина лицемерна и да истрагу користи као оправдање да се изазову немири.

– Држали су га у затвору невиног две године, а сада лију крокодилске сузе – казао је Вулин и додао да му је жао што Србија нема контролу на KиМ јер би истрага о Ивановићевом убиству већ била завршена.

Упитан шта ће бити уколико Албанци крену са масовним терором и војском, Вулин је рекао да се одговор намеће сам по себи, али да Србија не прети никоме.

– Србија никоме не прети, има своју војску, полицију, органе безбедности који су спремни да зашите функционисање српског народа где год живи и да заштите Србију – рекао је Вулин и додао да Срби неће покренути насиље.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ