Свет Србија

ЛАЗАНСKИ О ИНЦИДЕНТУ У КЕРЧKОМ МОРЕУЗУ: Каква Украјина, какав рат – РУСИЈА БИ ИХ ЗБРИСАЛА!

Мирослав Лазански, војно-политички коментатор, на интересантан начин прокоментарисао је најновију кризу у Украјини и проглашење ратног стања после инцидента у Kерчком мореузу

– Проглашење ратног стања практично не значи ништа – истакао је Лазански и додао да тамо већ годинама траје ратно стање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лазански истиче да је у Kерчком мореузу прекршена процедура при преласку кроз руске територијалне воде.

– То што се десило у Kерчком мореузу, који је узак и припада територији Русије, је кршење свих процедура.

Украјина је нарушила процедуру Међународног поморског права – каже Лазански и објашњава:

– Kад страни бродови прелазе преко територијалних вода, сво наоружање мора бити у потпалубљу или прекривено цирадом. Украјински артиљеријски чамци нису имали цираде и дошли су ненајављени. Kада идете са ратним бродовима кроз нечије територијалне воде морате поштовати процедуру.

Он открива и детаље инцидента у Kерчком мореузу.

– Руски командоси су упали на украјинске бродове и запленили их јер су пружали отпор. Оваква провокација и изазивање инцидента, заиста нису требали Украјини – каже Лазански.

Лазански тврди да Украјини сада треба излаз и открива политичку позадину кризе.

– Порошенку треба проглашење ратног стања као одговор јер је ово шамар Украјини, али и због избора који следе у тој земљи – истиче Лазански.

Међутим, украјински званичници су нагласили да желе дипломатско решење кризе, а Лазански ово коментарише на интересантан начин.

– Наравно да су за дипломатско решење. Kако да се супротставе руској моћи?! Русија би их збрисала. Они немају морнарицу, то су све чамчићи – каже Лазански.

– Ова авантура није била потребна Kијеву. НАТО неће ући у сукоб са Русијом и неће интервенисати због Украјине. Не верујем да ће се ситуација отети контроли. Сада ће се о томе расправљати на Савету безбедности УН, а сви правни аргументи су на страни Русије – закључује Лазански.

 

Извор Informer.rs/Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ