Србија

СРБИ ПУШТЕНИ ИЗ ПРИТВОРА У ПОДУЈЕВУ: Не би нас дирали да један од полицајаца не мрзи Србе!

Милена Перовић Милојковиић(35) и Милош Ивковић(40) које су припадници косовске полиције ухапсили у суботу поподне испред породичне куће Перовића у подујевском селу Медреговац, пуштени су у недељу из притвора у полицијској станици у Подујеву где су провели ноћ. Наиме, по речима Милениног брата Горана Перовића, они су пуштени после саслушања од стране истражног судије Основног суда у Подујеву, где су приведени око поднева

– Иако се судија према нама понашао заиста коректно јер стицајем околности познаје моју читаву породицу, заиста се лоше осећам после овог хапшења. Бринем за своје шесторо деце од којих најмлађе има пет а најстарије 13 година – истиче Милена за “Новости” додајући да је од тренутка хапшења испред родитељске куће у Медреговцу до недеље поподне осећала јаку главобољу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И њен пријатељ и комшија из Медвеђе где иначе живе, а који је пошао са Миленом до њених родитеља Милице и Радисава како би их превели у Медвеђу, није расположен за причу, али истиче да су се припадници косовске полиције у станици у Подујеву према њима све време понашали коректно.

– Патрола која нас је ухапсила врло добро зна да се нама кућа налази на самој административној линији и сигурна сам да то не би ни учинили да није било једног међу њима који је инсистирао на томе и који очигледно има изражену мржњу према Србима – додаје Милена.

Њен брат Горан Перовић који је о хапшењу двоје Срба у подујевском селу Медреговац, где су његови родитељи Милица и Радисав једини преостали Срби од њих око 1500 колико их је било принуђено да напусте домове, подсећа на бројна ранија хапшења чланова његове породице али и малобројних Срба који долазе да обиђу своје углавном девастиране и опљачкане домове у општини Подујево на самој тромеђи куршумлијске и општине Медвеђа.

Он напомиње да косовска полиција пут који води до њихове куће из правца Медвеђе третира илегалним и да су због тога малобројни Срби из овог села који обилазе своје домове али и сеоско гробље на мети хапшења.

– Најгоре од свега јесте што косовске институције не поштују ни договоре које су потписали јер је према договору УНМИK-а из 2001. године овај прелаз који води до нашег села по одлуци УНМИK-а односно тадашњег шефа ове мисије Ханса Хекерупа званичан а што су тада потписале и приштинске институције. То је оно што би требали сви да знају како од стране Приштине тако и наше државе и да нам дозволе слободу кретања и нормалан живот јер су нама сви други прелази удаљени по више десетина километара – истиче револтирано Горан Перовић и додаје да је Србима из Медрегова прелаз на Мердару удаљен двадесетак километара али да до њега морају да пролазе кроз чисто албанска села што им у већини случајева, каже, није пријатно, док је други прелаз на Мутиводама од њиховог села удаљен око 80 километара.

Иначе, косовска полиција која често хапси Србе из Медреговца третира прелазак у село из правца центрлане Србије илегалним и ухапшени су потом дужни да плате казну од 250 евра за наводни прекршај.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ