Свет

ВОЈНИ АНАЛИТИЧАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Украјина рачуна на више од МИЛИОН ВОЈНИКА и 39 ловаца! МОГУЋ ВЕЋИ СУКОБ ДВЕ ВОЈСКЕ?!

Тензије између Москве и Kијева се не стишавају.

Прес-служба кримске пограничне управе ФСБ саопштила да су три брода украјинске морнарице пресекла државну границу Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С друге стране, украјинско Министарство одбране је саопштило да је са руског брода испаљена ракета према групи украјинских бродова у Kерчком пролазу.

Поједини војни аналитичари су оценили да се ради о инциденту који може да лако да куилминира у већи сукоб. Незваничне процене саме последице ескалације тензија између Русије и Украјине се нижу, а стручњаци подсећају на однос снага две државе када је војна моћ у питању.

Статистика је неумољива и она је на страни Русије.

Русија је већ годинама у назад на другом месту по јачини оружаних снага у свету док се Украјина налази око 30. места.

Оно чиме Москва располаже, Kијев може само да сања, каже један неименовани западни војни аналитичар и додаје да је моћ Путинове војске страх и трепет за све оне који би и помислили да угрозе Русију.

Један од војних стручњака наводи да су му неки руски официри рекли да никада неће дозволити да се неко игра са њиховом државом.

Ипак поједини истичу добру обученост и опремљеност украјинске војске.

Ево како то изгледа у бројкама:

Русија има армаду од преко 20.000 тенкова, више од 500 борбених хеликоптера, један носач авиона, више од 60 подморница, 13 разарача и више од 800 ловаца.

С друге стране Украјина има 39 ловаца, нешто више од 2.000 тенкова, док у морнарици нема ниједан разарач нити носач авиона.

Kијев у активном војном саставу има нешто више око 200.000 људи, док се резервни састав процењу не милион људи.

Русија може да рачуна на више од 700.000 хиљада активних војних припадника док резервне снаге броје више од 2.500.000 људи.

И на крају, али можда и најбитније Русија има једно од најмоћнијих ако не и најмоћније нуклеарно наоружање на свету. Њени системи на том пољу се усавршавају скоро сваке године и у том домену Москви нема премца.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ