Русија

ПУТИНОВА МАШИНА ОД КОЈЕ ЋЕ СЕ ТРЕСТИ СВЕТ: Русија започиње развој иновативног стратешког бомбардера!

Русија је почела са развојем тзв. иновативног система авијације дугог домета (ПАK ДА), саопштила је Уједињена корпорација за производњу авиона на својој званичној Фејсбук страници

Рад на модернизацији и развоју новог авиона је под посебном контролом председника и министра одбране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред тога, услед модернизације стратешких бомбардера Ту-160М и Ту-95М и наставак производње авиона Ту-160М, значајно се повећава ваздушна компонента стратешких нуклеарних снага.

У јулу је заменик руског министра одбране Алексеј Kриворучко рекао да ће ПАK ДА бити изграђен помоћу стелт технологије. У октобу је интернет страница за јавне набавке најавила тендере за развојне радове на мотору новог авиона.

У складу са захтевима, примарни и секундарни електронски системи мотора морају гарантовати време трајања лета бомбардера до 30 сати.

Снабдевање горивом и хидромеханички управљачки системи би требало да раде на скоро нултој и негативној преоптерећености до 2,7г и на температурама од -60°Ц до +50°Ц. Минимални век трајања ће бити 12 година са могућношћу продужења до 21 године.

Други захтев је да мотор мора бити отпоран на ефекте нуклеарног зрачења.

Почетком године је тадашњи потпредседник владе Дмитриј Рогозин изразио наду да ће овај нови авион дугог домета тестирати у периоду од 2023. до 2024. године. Према његовим речима, Туполев ће ове године започети активну фазу пројектовања ПАK ДА.

Kада је руски председник Владимир Путин дошао на власт у Евроазијском гиганту, он је апсолутним приоритетом учинио оживиљавање руског војног напретка и унапређење свих арсенала.

Ово је било нарочито пресудно након што је руска војска остављена да трули и рђа под катастрофалим периодом Јељцинове владавине. Данас је Русија поново војна сила и лидер је у унапређењу војне технологије и оружја, толико да је сада главни извозник.

 

Извор: Komersant

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ