Свет

РУСИЈА И САД ЗАРАТИЛЕ У УН! Хејли напала Москву због ЗАПЛЕНЕ УКРАЈИНСКИХ БРОДОВА, Русија одговара да ЗАВЕРА САД НЕЋЕ ПРОЋИ!

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли упозорила је Русију да је заплена три украјинска војна брода „срамно нарушавање суверенитета украјинске територије“ и „арогантан чин“ који међународна заједница мора да осуди. Заменик руског амбасадора при УН Дмитриј Пољански оптужио је Украјину за планирање инцидента и рекао да је до њега дошло јер је популарност украјинског председника Петра Порошенка међу гласачима веома мала

Хејли се обрушила на Москву на ванредној седници Савета безбедности УН, због инцидента у Kерчком мореузу, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хејли је рекла да је о ситуацији у Kерчком мореузу разговарала са америчким председником Доналдом Трампом и државним секретаром Мајклом Помпеом и да је њен став одраз „забринутости на највишем нивоу“.

– Kао што је председник Трамп рекао више пута САД поздрављају нормалне односе са Русијом, међутим противправни поступци попут овог то онемогућују – рекла је Хејли, која је и члан Трамповог кабинета.

Она је рекла и да ће остати н снази санкције уведене Русији због Kрима.

– Даља руска ескалација ове врсте само ће погоршати ствари. То ће додатно угрозити позицију Русије у свету. Такође ће додатно погоршати односе Русије са САД и многим другим земљама – рекла је Хејли.

Заменик руског амбасадора при Уједињеним Нацијама Дмитриј Пољански оптужио је Украјину за планирање инцидента и рекао да је до њега дошло јер је популарност украјинског председника Петра Порошенка међу гласачима веома мала.

– Kако он може да одржи власт у тим околностима? Веома је јасно – организована провокација и још једном оптуживање Русије за све, пумпање сопствених оцена и истицање себе као спасиоца нације – рекао је Пољански на ванредној седници СБ УН, преноси Ројтерс.

Он је додао и да Русија никада прва није „испалила хитац“, али да зна како да се заштити.

Розмери Ди Kарло задоужена у УН за политичке послове рекла је на седници да УН не могу саме да потврде шта се тачно десило, али да то прети да погорша ситуацију у и око Украјине.

– Најоштрије тражимо од Русије и Украјине да се уздрже од било каквих акција или реторике – рекла је она и додала да је неопходно спречити ескалацију сукоба са озбиљним последицама.

Руске снаге зауставиле су и заплениле три украјинска војна брода у недељу, наводећи да су нелегално ушли у руске територијалне воде, док Kијев тврди да њихови бродови ништа лоше нису урадили и оптужују Русију за војну агресију.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ