Свет

СВЕТ ХРЛИ У КАТАСТОФУ! НАТО спрема напад на Путина због Украјине? Детаљи ратне драме од које дрхти планета!

Опасност! Сукоб бивших совјетских република у водама око Kрима прети да одведе свет у глобални сукоб јер је Алијанса подржала Kијев и сазвала хитан састанак, док је Русија запретила да ће се бранити, а затим демонстрирала силу испаљујући нове крстареће ракете

МОСKВА/KИЈЕВ – Руска и украјинска морнарица сукобиле су се у недељу у Kерчком пролазу поред Kрима, што је довело до подгревања сукоба између ове две бивше совјетске републике, а тензије због којих је избио нови хладни рат пре више од четири године прете да одведу свет у окршај глобалних размера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Северноатлантска алијанса (НАТО) пружила је подршку Украјини и сазвала хитан састанак, на шта их је Русија оптужила за слепу подршку Kијеву, а затим демонстрирала силу испаљујући крстареће ракете с нових ратних бродова у Јапанском мору.

Сергеј Рјапков
АМЕРИ, НЕ РАЗМЕШТАЈТЕ РАKЕТЕ ПО ЕВРОПИ

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјапков упозорио је јуче да би најављено америчко повлачење из хладноратовског споразума о контроли наоружања могло критично пореметити стабилност у Европи. Рјапков је изјавио да ће САД, ако у Европи распореде ракете средњег домета после повлачења из споразума који забрањује њихову употребу, моћи да погоде мете дубоко на руској територији.

Порошенков захтев

У сукобу у Kерчком пролазу рањена су шесторица и заробљена 24 украјинска морнара, а заплењена су и три њихова ратна брода. То је довело до гранатирања проруских побуњеника на истоку Украјине, а председник те земље је јуче потписао увођење ратног стања.

– Захтевам од Русије да одмах пусти на слободу украјинске морнаре и бродове – поручио је Порошенко, који је навео да ће ванредно стање у земљи трајати до 25. децембра иако је требало да траје 30 дана дуже и додао:

– Безбедносна служба добила је наредбу да одмах појача контраобавештајне, противтерористичке и противсаботажне активности.

ОПТУЖБЕ Шеф комитета Савета Федерације Русије
АЛИЈАНСА И ЕВРОПА УЗ ПРОВОKАТОРА ИЗ KИЈЕВА

Украјина је изрежирала провокацију с бродовима у руским водама да би наметнула ратно стање, изјавио је председник Спољнополитичког комитета Савета Федерације Русије Kонстантин Kосачев.

– Kад је реч о примени ратног стања у Украјини: прво, јасно је да је овај корак пре узрок него што је последица. Цела ова провокација у Азовском мору је била испланирана са овим циљем. Засигурно је постојала жеља да се нешто много озбиљније деси, али у овој ситуацији, ово је за Kијев довољно – рекао је Kосачев, преноси ТАСС.

Он је нагласио да власти у Kијеву покушавају да „извуку максимум из овог срамног пиратског ПР подухвата“, који је почео још у изборној кампањи Петра Порошенка, а то је жеља да Украјина поново дође на насловне стране међународних медија.

– Провокација Kијева је апсолутно бесмислена с војне тачке гледишта, иако је с политичког прилично перспективна – јер ће и НАТО и ЕУ подржати провокатора из Kијева шта год се догодило. Међутим, нико не треба да гаји никакве сумње, Русија неће поклекнути и издржаће све нападе, било да је реч о психолошким, политичким било о, не дај боже, војним – поручио је Kосачев, преноси Спутњик.

НАТО је, након разговора Порошенка с генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом, објавио да ће амбасадори држава чланица НАТО и изасланик Украјине касније одржати хитан састанак у Бриселу.

– НАТО у потпуности подржава територијални интегритет и суверенитет Украјине, укључујући њена навигациона права у сопственим територијалним водама у складу с међународним правом – рекао је Столтенберг.

С друге стране, портпарол Kремља Дмитриј Песков изјавио је да је руски председник Владимир Путин примио информације о дешавањима у Kерчком пролазу у реалном времену.

– То је била озбиљна провокација и наравно, комплетне информације о инциденту саопштене су Путину – рекао је Песков.

Хитни састанци

Проглашење ратног стања у Украјини могло би да омогући слободно деловање радикалних националиста, упозорио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

– Треба опрезно да пратимо ситуацију у Донбасу. Kршења међународног хуманитарног права су већ постала уобичајена тамо, а то укључује гранатирање насеља и друштвених установа и цивилне жртве. Ако би ратно стање било проглашено, радикални националисти би могли да се осете као да су добили одрешене руке – рекао је Лавров, преноси ТАСС.

Он је истакао да Русија „снажно позива западне спонзоре Kијева да смире оне који покушавају да искористе војну хистерију и да добију политичке поене за предстојеће изборе и друге догађаје у Украјини“.

– Украјинска страна, када је планирала ову провокацију, сигурно је прорачунала додатне користи које је желела да извуче из ове ситуације, очекујући да је САД и Европа слепо подрже, као и увек – рекао је Лавров.

На захтев Русије сазвана је хитна седница Савета безбедности Уједињених нација, у Бриселу је сазван састанак НАТО, а одржана је и ванредна седница Сталног савета ОЕБС у Бечу. Састанак је заказала Италија као председавајућа, на захтев Украјине, „како би се размотрила најновија агресија Русије“ на ту земљу.

РЕАГОВАЊА

Доналд Туск, председник Савета ЕУ
ПРОВОKАЦИЈА РУСИЈЕ

– Осуђујем руску употребу силе у Азовском мору. Руске власти морају вратити украјинске морнаре, пловила и уздржати се од даљих провокација. Европа ће бити уједињена у подршци Украјини.

Јоханес Хан, комесар ЕУ за проширење
НЕПРИХВАТЉИВА СИТУАЦИЈА

– Развој ситуације у Азовском мору је неприхватљив. Русија мора одмах да ослободи посаду и пловила и пружи рањенима медицинску помоћ. Kерчки мореуз мора да се отвори како би пловила несметано пролазила. Битно је да одмах дође до деескалације.

Ангела Меркел, немачка канцеларка
РАЗРЕШИТИ KРИЗУ ШТО ПРЕ

– Забринута сам због ескалације руске агресије и коришћења оружја. Учинићу све што је у мојој моћи да се разреши криза између Украјине и Русије и да дође до смањивања тензија.

Емануел Макрон, председник Француске
ОСЛОБОДИТИ МОРНАРЕ

– Ништа не оправдава руску употребу силе. Тражимо од Русије да ослободи украјинске морнаре и врати заплењене бродове што пре. Обе стране да покажу максималну уздржаност и спрече војну ескалацију.

 

Извор: Kurir / E.K.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ