Свет

Шокирао цео свет! Порошенко: Прети нам тотални рат са Русијом

Украјини прети „тотални рат“ са Русијом, рекао је у интервјуу украјинским телевизијама председник земље Петро Порошенко.

„Број тенкова у базама дуж границе је утростручен. Број војних јединица распоређених дуж границе је драстично повећан“, рекао је синоћ Порошенко на телевизији, не прецизирајући притом у ком периоду је до тога дошло. Он је такође, позивајући се на обавештајне податке, навео да је повећан број руских ратних бродова у Азовском мору, као и да је руска војска појачала присуство на Криму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, од 2014. године на Криму се „утростручио број војника, упетостручио број оклопних возила и скоро удесетостручила количина артиљерије“.

„Не желим да неко помисли да су ово дечје игре. Украјина се суочава с претњом тоталног рата против Русије“, навео је он.

Порошенко је изјавио и да је у недељу, после заплене три украјинска брода, покушао да позове руског председника Владимира Путина, али да није било одговора.

Подсетимо, у недељу су три брода украјинске ратне морнарице нарушилa Конвенцију УН о морском праву и пресеклa државну границу Русије. Бродови су ушли у руске воде које су биле привремено затворене и у њима изводили опасне маневре, игноришући захтеве руских власти, услед чега је донета одлука да се против њих употреби оружје.

Сва три брода су заплењена, а ухапшена су 24 украјинска морнара, међу којима су била и два припадника украјинске безбедносне службе.

У 10 пограничних области у Украјини јутрос је у 9 сати по локалном времену ступило на снагу ратно стање које ће трајати 30 дана.

Ратно стање је на основу одлуке Парламента у Кијеву ступило у 10 од 27 украјинских региона, који се сматрају најподложнијим евентуалном руском нападу и трајаће до 27. децембра.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ