Србија

СРПСКА ПОРУКА ЕУ И САД: ПРИШТИНИ ЈЕ ВРЕМЕ ИСТЕКЛО – Запад више није у позицији да намеће решења, сада се пита и Србија!

Оставке четворице председника општина на северу Kосова и Метохије политички су чин којим Србија поручује Бриселу и Вашингтону да више не може да толерише потезе косовских власти и да нема стрпљења да чека да Приштина испуни обавезе из Бриселског споразума, оцењује бивши амбасадор Зоран Миливојевић

Он, такође, наводи да је реч о моралном чину политичких представника Срба на KиМ свесних да не могу да помогну свом народу у тренутним околностима, али и покушају Србије да „врати ствари на своје место“, односно у Брисел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Миливојевић каже да Запад више није у позицији да намеће решења, те да је потпуно јасно да се без Србије не може постићи договор и да Србија не жели да прихвати уцењивачке, максималистичке захтеве Приштине.

– Ако су намере Запада да се пронађе решење искрене, онда ствари треба вратити на међународно право и почети од онога шта је проблем, а то је статус KиМ који је под протекторатом УН – рекао је Миливојевић.

У том контексту указао је на изјаву командата KФОР-а, Салватореа Kоучија, који је поновио да је KФОР присутан на KиМ у складу са резолуцијом 1244 и навео да између Србије и Kосова не постоји граница већ административна линија.

– То је занимљива изјава командата KФОР-а, која показује да на Западу на KиМ гледа као на територију под протекторатом УН и да је то статус који је за сада званичан – напомиње Миливојевић.

Сматра да се ситуација на KиМ радикализује јер, како каже, пројекат независног Kосова није заживео, па Приштина након гласања о пријему у Интерпол у Дубаију, покушава да притисцима изнуди признање од Србије.

– Све ово је синхронизовано. Харадинај не ради сам, у питању је заједнички подухват да се додатним притисцима, исцрпљивањем српског народа и изазивањем тензија Србија натера на нове уступке у правцу признавања независности Kосова, као и да се изазове реакција због које би Србија била означена као кривац за новонасталу ситуацију – оцењује Миливојевић.

Указује да се у захтеву америчког државног секретара Мајка Помпеа да Приштина се укине таксе на увоз српске робе, спомиње подршка САД наставку дијалога Београда и Приштине, уз уважавање интереса обе стране.

Такође, примећује и да својом изјавом Помпео потврђује подршку САД косовском председнику Хашиму Тачију, док косовски премијер Рамуш Харадинај, како каже, радикализује ситуацију зарад својих политичких интереса.

На констатацију да је Харадинајев саветник Авни Арифи узвратио Помпеу да Приштина неће укинути наметнуте мере Србији, те да је неуобичајено да косовске власти одбијају захтеве САД, Миливојевић је казао да међу албанским политичарима постоје велике разлике и да се сада поставља питање ко одлучује у Приштини – Тачи, Харадинај или неко трећи…

Ипак, уверен је да САД неће одустати од свог става због изјаве Арифија и да ће наставити да подржавају Хашима Тачија.

– Очекујем да ће САД поступити у складу са својим интересима и да ће се приклонити ономе што би омогућило наставак дијалога. Све друго је ризик од додатне радикализације, угрожавања мира и стабилности у региону и прекида сваке врсте дијалога – каже Миливојевић.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ