Србија

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ! Уколико вас саобраћајна ПОЛИЦИЈА ЗАУСТАВИ, имају право ДА ВАМ УРАДЕ ОВО

Будите упознати!

Да ли саобраћајни полицајац има право да вас заустави и пошаље на ванредни технички преглед ако посумња да на вашем ауту постоје преправке? Kо сноси трошкове ванредног техничког прегледа у том случају? Да ли због уграђених ксенона могу да ме пошаљу на ванредни технички?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Полиција је најавила да ће чешће слати аутомобиле на ванредни (контролни) технички преглед, односно бавити се контролом возила на путу и сумњиве слати на технички.

Ако се на техничком утврди да је ауто неисправан, односно практично падне на техничком, трошкове сноси власник (или корисник, да не идемо у детаље…). Уколико се испостави да је ауто исправан, односно прође технички онда власник аутомобила не плаћа ништа, већ трошкове покрива полиција.

Иначе, треба имати у виду да на ванредни технички може да се пошаље само аутомобил у возном стању који није непосредно пре тога учествовао у некој саобраћајној незгоди. Дакле, не може да се деси следећа ситуација – дође до удеса, а затим вас полицајац пошаље на ванредни технички преглед да се утврди да ли су вам исправне кочнице или нешто друго.

Ако се на ванредном техничком утврди нпр. да нешто није у реду са бројем шасије или мотора, о томе се обавештава полиција, након чега следи даљи поступак у зависности од ситуације.

Зашто се сада говори о овоме, када је било и раније слања на ванредни технички?

Због пооштрених техничких прегледа. Сећате ли се када је почео „лов“ на затамњена стакла? И тада су саобраћајни полицајци заустављали кола за која су сумњали да имају неатестирана затамњена стакла. Уколико би утврдили на лицу места да су залепљене фолије за затамњивање, а да није обављен атест, следило је скидање регистарских таблица.

Исто тако могу и сада да посумњају да на аутомобилу нешто није фабрички – од ксенонских фарова на Голфу „двојци“, ЛЕД трака која служе као дневна светла на Xсари, џиновског спојлера на Вецтри, бул-бара на Ниви…

За сада нам се нико није „жалио“ да је послат на ванредни технички због оваквих ствари. Ипак, треба имати у виду да чак и ако сте обавили регистрацију непосредно пред пооштравање услова за технички, а имате „проблематичан“ ауто, можете да налетите на патролу саобраћајаца који ће бити „расположени“ да вас пошаљу на ванредни технички.

 

Извор: Srbija Danas/Polovni automobili

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ