Србија

Амерички медији: На јавној аукцији продата војна база, АМЕРИКАНЦИ ГРАДЕ НОВИ НИШ!

„Њујорк тајмс“ писао је у данашњем штампаном издању о пројекту „Нови Ниш“, који проводи америчка компанија „Цлеан Еартх Цапитал“.

Тајмс наводи да се пројекат гради на површини бивше војне базе „Бубањски хероји“, која потиче још из времена Отоманског царства.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директор компаније „Цлеан Еартх Цапитал“ Филип Беј рекао је да је база „Бубански хероји“ прва војна база која је у Србији продата на јавној аукцији.

„Њујорк тајмс“ наводи да је компанија у пројекат до сада уложила око 8,5 милиона евра, а да идуће године планира улагање од још 10 милиона евра.

Међутим, како подсећа лист, компанија ће морати да нађе још средстава, јер се очекује да ће за пројекат бити потребно око 140 до 180 милиона евра.

Планирани рок за изградњу је 2024. година, а на око 14 хектара би требало да никну технички факултет, болница и регионални уметнички центар.

Kомпанија је такође постигла договор са властима Ниша да изгради око 24.000 квадратних метара стамбеног простора, који ће припасти војсци.

Беј, како наводи „Њујорк тајмс“, није једини предузетник који види предности Ниша, те је само један од многих инвеститора који су у град уложили око 220 милиона евра у претходних шест година.

Беј такође верује да би Ниш могао да буде нови „урбани центар“ Србије, због своје стратешке локације.

Нада се, како каже, да би „Нови Ниш“ могао да покрене и друге развојне пројекте на подручју.

Пројекат је и даље у раним фазама развоја и рушење 28 од 32 војне зграде на површини базе трајало је неколико месеци.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ