Србија

ЕВРОПО, ПРЕЂИ СА РЕЧИ НА ДЕЛА! Велики протест студената у северној Косовској Митровици против самовоље Приштине!

Студенти приштинског универзитета са привременим седиштем у Kосовској Митровици одржали су данас велики миран протест под слоганом “Европо, са речи на дела!“

Студенти су протест почели петоминутним ћутањем, а на устима су носили фластере као поруку да штура саопштења поводом неприхватљивих мера Пришттине сматрају практично ћутањем.

Овим својеврсним перформансом, како се наводи у прогласу који су потом “прочитали”, не наглас, већ знаковним језиком, желе да скрену пажњу домаћој и међународној јавности на чињеницу да се пред очима европских политичких елита догађа гетоизација српског народа на Kосову и Метохији, по рецептима који су већ виђени у освит и током Другог светског рата.

“Европа зато мора да престане да буде глува на наше позиве у помоћ и да коначно са речи пређе на дела”, поручено је са протеста.

Студенти истичу да Европска унија, која је на речима поносна на остварени степен поштовања људских права унутар својих граница, дозвољава да се на њеном прагу догађа хуманитарна катастрофа и упорно затвара очи пред планским, систематским и злоциначким изгладњивањем и обесправљивањем читавог једног народа.

“Све што смо до сада добили као реакцију од админситрације у Бриселу била су немушта саопштења којима се ставља знак једнакости између прогонитеља и прогоњених и две стране позивају на деескалацију, иако недужна жртва никада није страна у сукобу, већ напросто жртва”.

Студенти наводе да Срби на Kосову и Метохији бране своје право на основно људско достојанство и голи живот и немају више простора за попуштања, јер би их свако попуштање одвело у смрт или егзодус.

“Џон Стјуарт Мил је у свом знаменитом делу ”О слободи” написао да особа може учинити зло другима не само својим акцијама, већ и својим неделовањем, и да је у оба случаја једнако одоворна за причињену патњу. Званичници Европске уније и најутицајнијих западноевропских држава данима изостанком одлучне акције чине зло и неправду српском народу на Kосову и Метохији. Време је да се Европа пробуди и устане у одбрану сопствених вредности и стане у заштиту угрожених људских бића”, поручено је са протеста.

Студенти у Kосовској Митровици истичу да су одлучни да се са својим родитељима, рођацима и суграђанима до последњег даха боре за права која морају бити подразумевана и гарантована сваком житељу Европе.

“Данас се за опстанак и правду боримо ћутањем, али ће сутра и наредних дана наши покличи и вапаји бити громогласни”, порука је са протеста.

 

Извор: Informer.rs

Loading...