Регион Србија

Хрвати тврде: „Хрватска је била ПРИМОРАНА на уједињење са Србијом, а краљ Александар био је ДИКТАТОР“

Десни хрватски портали наводе да је стварање Југославије 1918. године било „најмање лоша опција“ по хрватске интересе, али да су Хрвати од почетка били угњетавани у тој држави.

Неки хрватски историчари признају да би, да није дошло до уједињења са Србијом, водеће силе Антанте – Велика Британија, Француска и Русија управо „хрватском територијом исплатиле Италију и Србију, као земље победнице Првог светског рата“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

При чему нико не наводи које су то хрватске територије тада постојале, пошто је цела данашња Хрватска, односно подручја која су касније формирана у обе Југославије, била тек саставни део Аустроугарске монархије.

Идеја о јужнословенским народима у једној држави настала је у хрватској интелигенцији тог доба, наводе хрватски портали, уз напомену да се та идеја сада највише оспорава управо у Хрватској.

– Данас је сасвим јасно како немамо разлога бити задовољни ни са једном од две Југославије, чији смо били саставни део, али то не значи да Хрвати жале за Аустроугарском – тврди Давор Маријан са Хрватског института за историју.

Хрватска је, тврде десни портали и хрватски историчари, уједињењем „изгубила вишевековне институције на којима је заснивала своју државност, попут Сабора, жупанија и властитог домобранства“.

У многим хрватским медијима и међу већином историчара прећуткује се кључна улога Србије и њене војске у ослобађању јужнословенских нација и чињеница да су делови данашње Хрватске, који тада нису били делови било какве хрватске аутономије, молили српску војску да уђе на те територије.

Такав је случај са Далмацијом, коју је српска војска ослободила од италијанског утицаја.

У хрватској јавности се, међутим, искључиво траже негативне конотације стварања обје Југославије и тврди да су оне пропале јер су Срби наметали свој концепт уређења.

Марио Јареб са Хрватског института за историју наводи да је оно што се дешавало од 1. децембра 1918. године „било изразито лоше за хрватски народ и хрватске земље“.

Јареб каже како је „након уједињења ипак сачувана хрватска територија“, при чему не објашњава на коју територију мисли.

Kраљ Александар Kарађорђевић је за ове медије и историчаре – диктатор.

Kраљевина Срба, Хрвата и Словенаца проглашена је 1. децембра 1918. године.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srna

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ