Србија

Медији откривају: Због промена у ЕУ, САД преузимају контролу над Тачијем и Вучићем

Амерички државни секретар Мајк Помпео врши притисак на Приштину да укине таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине. На овај начин САД покушавају да преузму контролу над дијалогом Београда и Приштине, сазнаје „Блиц“.

Помпео је у уторак током састанка са Хашимом Тачијем у Вашингтону саопштио да Приштина треба да повуче таксе од 100 одсто за робу из Србије и БиХ и позвао власт у Приштини да „заједно са Београдом треба да избегава провокације и деескалацију напетости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпаролка Стејт департмента Хедер Нојерт саопштила је да је Помпео поновио „чврсту америчку подршку сувереном, независном Косову, у потпуности интегрисаном у међународну заједницу“.

Помпео је, како се наводи, „охрабрио Косово да искористи јединствену прилику за постизање историјског свеобухватног споразума о нормализацији са Србијом у оквиру процеса дијалога уз посредовање ЕУ“.

Како каже извор „Блица“ из дипломатских кругова, САД на овај начин покушавају да преузму контролу над дијалогом Београда и Приштине и самим тим заслуге ако до договора две стране дође. Међутим, бар за сада, из Приштине пружају отпор.

– Нећемо повући одлуку – каже саветник косовског премијера Рамуша Харадинаја и представник приштинских институција у дијалогу са Београдом Авни Арифи у одговору на позив САД да укину увећане таксе.

Арифи је рекао да ће косовска власт пре пасти него повући одлуку о повећању пореза. Након низа провокација које је власт у Приштини приредила, од подизања царина, преко инсистирања да на декларацијама на производима из Србије стоји „република Косово“, до упада јединица РОСУ на север Косова, Срби са Косова повукли су се са функција. Све ово дешавало се пред очима Европе која је ћутала или се оглашавала уз млака упозорења. Међутим, како сазнаје Блиц, док на потезе косовских власти из ЕУ ћуте, незванично врше притисак на државни врх Србије и председника Александра Вучића да се што пре врати за преговарачки сто.

– Притисци су све учесталији. Брисел као да коначно схвата да губи контролу над дијалогом, па сад притискају. Вучић их је одбио, поручио је да нема повратка разговорима док се таксе не укину – каже извор „Блица“ из дипломатских кругова.

И мада се почетак 2019. као рок за потписивање споразума приближава, сва је прилика да од тога неће бити ништа. Након крајње непримерених потеза Приштине, а затим и реакције Срба са севера, тешко је замислити да Вучић и Тачи могу за исти сто.

Бивши изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич каже да Приштина покушава да створи ново чињенично стање на терену, попут формирања војске Косова, те да би шефица европске дипломатије Федерика Могерини требало оштрије да наступа.

– То је лоше по дијалог. Могерини би требало оштрије да наступа, подстиче дијалог, корак по корак, до признања. Сада је време за то – рекао је Петрич.

Он је истакао да нема више много времена, јер Европска комисија може да делује до априла, а након избора за Европски парламент њен састав ће бити другачији.

– Тада ћемо имати једног комесара из окружења Виктора Орбана, једног од Матеа Салвинија, Јарослава Качинског. То не иде у прилог капацитетима Комисије за решење проблема – указује Петрич.

Уз то, каже Петрич, Орбан и Салвини имају тесне везе са Путином. Нова Европска комисија ће ојачати улогу Путина на Балкану, а решење би тиме могло бити све даље. Такође, треба имати у виду и продор Кине у регион, као и других актера. А то, каже Петрич, може водити новом замрзнутом конфликту усред Европе.

Брнабић: 90 дана да ЦЕФТА реши проблем
Премијерка Србије Ана Брнабић обавестила је синоћ грађане Србије да је у име Владе, а у складу са ЦЕФТА споразумом, послала формални захтев Секретаријату те институције за директне консултације у оквиру заједничког комитета.

„Они од примања захтева имају рок од 90 календарских дана да реше проблем који је Приштина направила директним и недвосмисленим кршењем споразума у директним консултацијама“, објаснила је Брнабићева и додала да ће, ако се не покрену заједничке консултације или не реши проблем у наредних 90 дана, Србија у складу са ЦЕФТА споразумом покренути поступак пред Арбитражним судом.

 

Извор: blic.rs

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ