Србија

Приштина сама себе увукла у живи песак, Србија не дозвољава да и њу увуче: Дачићеви оштри коментари на „сулуду политику“ тзв. Косова

– Они су на дугме. Ми немамо никаквих дилема. Па да ли је сам Харадинај рекао да они немају спољну политику, већ да имају спољну политику САД. Па ако је то тако, изволите, укључите то дугме или га искључите – поручио је Дачић

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да Београду не треба вербална реакција на одлуку Приштине да уведе таксе на српске производе, већ нам треба једноставно да Приштина повуче ову меру. Ми смо спремни да учествујемо у дијалогу, али са оваким одлукама дијалога нема, поручио је шеф српске дипломатије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да постоји инаћење Приштине када је реч о одлуци да се уведу таксе на робу из Србије.

– Ситуација је таква да очигледно постоји једно инаћење или да тако кажем један већ нови круг лудила који долази до тога да сада више није ни Србија та која је крива, сада се оптужује и међунардона заједница. Чак постоје и неки говори о томе да не треба да послушају ни САД – каже Дачић.

Указао је да многи аналитичари кажу да је то борба за опстанак неких политичара на Kосову, али да искрено не верује у то.

– Више можда верујемо у то да постоје различито подељене улоге и када год је Приштина хтела да изврда испуњавање неке обавезе увек је постојао један тамо који је био као блажи, а други је био оштрији – додао је Дачић.

– Овде имате тај један екстермизам који се већ проширио и на Албанију, јер то је једна логика ако нам не иде добро, пошто смо ми већ у живом песку, онда ћемо и друге да увучемо у живи песак – наглашава министар.

Истакао је да је Приштина одлуком саму себе увукла у живи песак

– Из овога нема рационалног излаза без једне одлуке, а то је да се укине та одлука, а укидање те одлуке би био још један, по њиховим терминима, неуспешан потез – рекао је Дачић.

Kада је реч о реакцијама Брисела и Вашингтона, Дачић каже да они јесу реаговали, али да нама не треба вербална реакција.

– Шта ће да кажу Брисел и Вашингтон на овакав један потез који је незабележен и на политичкој и на економској сцени… Нама не треба вербална реакција, треба нам да једноставно Приштина повуче ову меру – нагласио је Дачић.

На питање на који начин Приштину натерати на такву одлуку, Дачић каже да мисли да то може само притиском.

– Они су на дугме. Ми немамо никаквих дилема. Па да ли је сам Харадинај рекао да они немају спољну политику, већ да имају спољну политику САД. Па ако је то тако, изволите, укључите то дугме или га искључите – поручио је Дачић.

Сматра да Приштина игра игру како би се Србија ставила у што гору позицију.

– Оно што је добро је да Србија шаље добру поруке, да не дозвољава да и она буде увучена у тај живи песак те сулуде политике. Ми смо послали јасну поруку да не желимо заоштравање стуације, ми не желимо да неким нашим потезима допринесемо да неко каже криве су и једна и друга страна, али наравно чекамо реакцију – додао је шеф дипломатије.

– Они су их створили, створили сте монструма морате да га контролишете и да управљате њиме иначе ће одвући све у живи песак – додао је Дачић.

Одговарајући на питање жели ли Америка да преузме контролу над дијалогом Београда и Приштине, Дачић каже да не верује да жели да преузме контролу, јер за Америку то није главно питање будући да имају друге кризе којима се баве.

– Они се укључују, али се они укључују више да отворе врата да може о томе да се разговара, али они не учествују у процесу као што не учествују ни Русија ни Kина – објашњава Дачић.

– ЕУ наставља да модерира овај дијалог. Ми смо спремни да учествујемо у дијалогу, али са оваким одлукама дијалога нема – додаје Дачић.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ