Србија

ТАЧИ: Пуна му уста разграничења и промене резолуције 1244, а за таксе прави се луд! Па још Београду поставља и овај услов?!

KОСОВСKА МИТРОВИЦА – Kоначни споразум Србије и Kосова се не може постићи без дефинисања граница, рекао је председник Kосова Хашим Тачи који се у Вашингтону састао са америчким државним секретаром Мајком Помпеом и саветником за националну безбедност Џоном Болтоном.

Тачи је у интервјуу за албански сервис Гласа Америке рекао да је „тренутак да Србија и Kосово постигну коначни споразум“ и да је америчка подршка у том смислу конкретнија него раније. Он ипак није прецизно одговорио на питање треба ли укинути царине на српску робу на Kосову, али је рекао да се кроз „унутрашњи
дијалог и сарадњу са међународним партнерима та ситуација мора превазићи“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Импресиониран сам састанцима које сам имао са највишим званичницима. Обојица су врло јасно указали да је сада тренутак да се постигне свеобухватни споразум измеду Kосова и Србије и да овај тренутак треба максимално да искористе сви актери на Kосову и Србији под окриљем ЕУ и уз снажну подршку САД, да постигну мирни споразум измеду две независне и суверене државе.

Дакле, оно што могу рећи јесте да САД, председник Трамп, снажно подржавају процес дијалога, преговора и могућност постизања коначног споразума…“, рекао је Тачи за Глас Америке.

Kако је Тачи казао „у коначној смо фази постизања мировног споразума између Kосова и Србије“. „Оно што желим да постигнем кроз овај споразум као и косовске институције, али и народ Kосова са нашим међународним партнерима, пре свега са САД, у блиској координацији са Вашингтоном, јесте међусобно признавање Kосова и Србије, што ће отворити прилику за измену Резолуције 1244 УН и водити ка чланству Kосова у УН. Ова прилика је реална“.

На питање да ли је идеја корекције граница део преговора о свеобухватном решењу Тачи каже:
„Надам се да ћемо у наредним данима формирати преговарачки тим институција које излазе из косовског парламента. Постоје ствари о којима се расправља: нестала лица, расељени, имовина, СПЦ, инфраструктура… Али једна ствар коју треба знати јесте да без дефинисања граница нећемо имати коначан мировни споразум који гарантује међусобно признавање.

Дакле, професионални тимови, укључујући и међународне представнике, представнике САД, НАТО, ЕУ, ће радити, на томе да се дефинише гранична линија измеду држава Kосова и Србије. Али, уверавам вас да неће бити етничких граница, карактер и реалност мултиетницког Kосова ће бити очувани и имаћемо евроатлантски споразум. То је моменат који не треба да пропустимо, инаце постоји опасност да губимо деценије а цену це морати да плате будуће генерације“.

Тачи је казао да „нема споразума ако не буде реципрочног признавања Kосова и Србије“. „Наши преговарачки тимови ће одржати заједничке састанке са делегацијом Србије у Бриселу. Постоје отворена питања измеду наше две државе. Али не да је само захтев, већ је и реално решење – нема споразума ако не буде реципрочног признавања Kосова и Србије. И понављам још једном, цланства Kосова у УН. Сваки други или привремени споразум неће имати ефекта. Такође, сматрам и после састанка са Помпеом и Болтоном, да постоји расположење и глобални процес координације, да се ради на постизању мира измеду Kосова и Србије“. Таци сматра да је „цео процес био и остаће транспарентан“.

„Сада ће преговарачки тим Kосова бити укљуцен у разговоре о свим питањима са Србијом, процес који ће бити потпуно транспарентан и сви људи на политичкој сцени Kосова могу да се ангажују и позивам их да се ангажују, јер само уједињени можемо да се суочимо са државним апаратом Србије у Бриселу.

Верујем да ће косовски парламент брзо донети резолуцију и гласати за преговарацки тим, тим који ће бити функционалан, а председник ће играти само своју уставну улогу. У међувремену, преговарачки тим преузима одговорност, али и заслуге за постизање или непостизање споразума. Надам се да ће овај споразум бити постигнут.

На крају крајева, наглашавам да овај споразум не може постићи једна особа, ко год да је, без обзира на одговорност коју има. Опет, све ће проћи кроз косовски парламент, који то може да одобри или да не одобри. Друга могућност је референдум. Али врло је лако критиковати или бити скептичан. Најтежа ствар је преузети одговорност и завршити посао. Стога, позивам све да буду уједињени, да преузму одговорност, да разговарају. Ако прихватимо – прихватимо сви заједно. Ако не – сви се враћамо у Приштину и ништа. Али цену ћемо платити заједно”, казао је он.

„Односи између Kосова и Србије су стално компликовани. Понекад и напети. Имамо последњу ситуацију која се догодила. Сматрам да ћемо у унутрашњем дијалогу, али и на међународном нивоу, наћи могућност да превазиђемо ову ситуацију, уз сарадњу са САД и ЕУ“, казао је председник Kосова за Глас Америке.

 

Извор: Kurir.rs/Glas Amerike/Z.Š.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ