Србија

Бахтири покушава да отме Северну Митровицу: Седница о „уједињењу“ албанског и српског дела града

Градоначелник јужног дела Митровице, Агим Бахтири, без икаквих овлашћења покренуо је иницијативу о спајању две Митровице и поручио да је „време да се исправе грешке и поврати северни део града“

У Скупштини Јужне Митровице у 11 часова почиње седница на којој ће одборници донети одлуку о уједињењу са северним делом овог града. Градоначелник Агим Бахтири, без икаквих овлашћења, покренуо иницијативу о спајању две Митровице и поручио да је „време да се исправе грешке и поврати северни део града“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ја би требало да будем градоначелник “уједињене“ Митровице – написао је Бахтири на Фејсбуку, након оставки градоначелника четири српске општине на северу Kосова.

Kërkoj nga Qeveria e Kosovës që t'i ndërmerr të gjitha veprimet e nevojshme ligjore, që menjëherë të shfuqizohet vendimi…

Geplaatst door Agim Bahtiri op Dinsdag 27 november 2018

Бахтири очекује од привремених приштинских институција да предузму „правне радње“ за укидање одлуке о подели Митровице на две општине.

Његова иницијатива, међутим, незаконита је, пошто та одлука није у надлежности једне општине.

Могућност измене закона имају председник Kосова, посланици, Влада Kосова или петиција 10.000 грађана.

Бахтири је овај предлог изнео без претходних консултација са сопственом странком Алијансом за ново Kосово (АНK), на чијем је челу косовски министар спољних послова Беџет Пацоли, што је потврдио и секретар странке, Весељ Маколи, који је рекао да није знао за Бахтиријев потез и да верује да је овај информисао некога из АНK у вези с иницијативом.

„Газета експрес“ наводи да је Бахтири претходно није информисао ни саме одборнике Скупштине општине Јужна Митровица.

Политички аналитичар Рамуш Тахири рекао је за лајми.нет да сматра да је одлука Бахтирија више жеља него што је права иницијатива и додао да једна општина не може да угаси другу, или да тежи ка уједињењу с другом.

– Општине се оснивају одлуком владе и уз поштовање одговарајућег закона. А општине које су изашле из децентрализације не могу да се расформирају путем гласања – оценио је Тахири.

Kосовска Митровица је подељена након НАТО бомбардовања 1999. године на северни део, у коме живи претежно српско становништво, и на јужни део, у коме живи претежно албанско становништво.

Општина северна Kосовска Митровица формирана је на основу Закона косовске скупштине о административним границама општина, у фебруару 2008. године.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ