Свет

ПУТИН ОБЈАВИО РАТ УКРАЈИНИ: Тензије између Кијева и Москве, прете да прерасту у ТОТАЛНИ ОРУЖАНИ СУКОБ?!

Руски председник Владимир Путин преместио је оклопна возила и ракетни систем С-400 на Kрим због поморске кризе са Kијевом. Оптужио је украјинског лидера Петра Порошенка да игра прљаву игру

Руски председник Владимир Путин објавио је тотални рат Украјини због поморске кризе на Kриму. Он је преместио оклопна возила и ракетни систем С-400 на Kрим да би заштитио своје територије од напада Kијева. Украјинског председника Петра Порошенка оптужио је да води прљаву игру против Москве, на шта је Порошенко поручио да не искључује могућност оружаног сукоба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Појачали одбрану
Према Путиновом налогу, руска армија јуче је поставила борбена возила ка граду Kерчу на истоку Kрима, недалеко од места инцидента са украјинским морнарима. Портал „Раша тудеј“ једини је објавио видео-снимак руских оклопних возила која су распоређена широм полуострва. Међу њима су и обалски одбрамбени системи „Бал“ наоружани са по осам крстарећих ракета X-35. Оне могу да погоде и униште бродове на даљини од 20 километара.

Поред тога, ка Kриму ускоро креће и ракетни систем С-400 тријумф, што је потврдио портпарол руске војске за јужну област, пуковник Вадим Астафјев.

– Војска је спремила С-400 за премештање. Он ће знатно појачати одбрану нашег неба и мора око Kрима у јеку кризе са Украјином – рекао је Астафјев.

Упоредо са тим, руски медији писали су да је војска распоређена дуж целе западне границе са Украјином како би се одбиле евентуалне нове провокације. Да је ситуација и више него озбиљна потврдио је и руски лидер Владимир Путин који је јуче први пут говорио о кризи.

– Инцидент на Kриму последица је прљаве игре украјинског лидера Петра Порошенка. Он је то закувао да би угушио своје политичке противнике пред председничке изборе у марту – рекао је Путин.

НЕЋЕ РАЗГОВОР Искулирао Порошенка
Руски председник Владимир Путин одбио је телефонски разговор са украјинским лидером Петром Порошенком, рекао је јуче Путинов помоћник Јуриј Ушаков.
– Могу да кажем да је постојао захтев са украјинске стране, али се разговор није догодио. Ситуација је осетљива, а тада анализирамо циљеве за разговор – рекао је Ушаков.

Он је додао да ће кијевске власти наставити да се понашају бахато све док имају подршку Запада.

– Да Kијев затражи бебе за доручак, добио би их. На Западу би рекли: „Зашто да не!? Они су гладни, хајде да им изађемо у сусрет.“ То је толико кратковида политика, која не може имати добар исход. Украјинско руководство мисли да му је све допуштено – истакао је руски лидер који је подржао поступак своје војске у Kерчком мореузу.

На Путинове речи реаговао је украјински председник Петро Порошенко, који је увео ратно стање у 10 региона и нагласио је да је његова земља на ивици оружаног сукоба са Русијом.

– Ово што се дешава није тричарија. Наша држава је под претњом тоталног рата са Руском Федерацијом. Руси су утростручили број тенкова и војника дуж наше границе. Зашто су их тамо поставили? Наша војска мора да буде спремна да реагује на могућу копнену инвазију Русије – рекао је Порошенко.

Ратно стање
Kризу су, међутим, у недељу изазвала три брода украјинске ратне морнарице која су нелегално прошла из Црног мора кроз Kерчки мореуз и прешла руску границу. Украјински бродови нису поднели захтев за прелазак у руске воде, већ су саопштили да не намеравају да плове. Упркос свему, ипак су ушли у Азовско море и покушали да изведу илегалне маневре у руским територијалним водама. Игнорисали су све наредбе руске Федералне службе безбедности (ФСБ) и црноморске флоте.

Kијев: Бродови у међународним водама

Украјина тврди да су се њени бродови налазили у међународним водама кад је руска војска запуцала на њих у недељу у Kерчком мореузу. Званичници у Kијеву су јуче објавили тачну локацију и координате војних бродова „Берђанск“, „Никопољ“ и „Јани капу“ у моменту сукоба са Русијом.

– Пловила су била изван руских територијалних вода, а не у њима – навели су надлежни.
Са друге стране, Москва тврди да су бродови нарушили њену границу.

Руске снаге су биле приморане да отворе ватру и задрже сва три украјинска брода. Три украјинска морнара су лакше повређена у инциденту и указана им је помоћ.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ