loading...
Свет Србија

То што Бела кућа каже “време је за то”, не значи да је договор близу: Сервер очекује велики притисак на Вучића и Тачија

Ако лидери имају политичку вољу, има много места на којима могу да се састану. У Бриселу, па и без медија, и у Вашингтону има неколико ‘Старбакса’ у којима могу да седну и да се договоре – рекао је Сервер

Професор Универзитета Џонс Хопкинс у Вашингтону Данијел Сервер изјавио је да је за даље разговоре Београда и Приштине кључна политичка воља председника Србије Александра Вучића и Kосова Хашима Тачија, а да дијалог не мора нужно да се води у Бриселу.

– Ако лидери имају политичку вољу, има много места на којима могу да се састану. У Бриселу, па и без медија, и у Вашингтону има неколико ‘Старбакса’ у којима могу да седну и да се договоре – рекао је Сервер за Глас Америке.

Он је рекао да мисли да обојица председника имају јако добре разлоге за договор.

– Србији ова ситуација шкоди када је реч о чланству у ЕУ, а такође спутава Kосово на путу ка ЕУ. Мислим да ће притисак на двојицу лидера бити велики, али ако имају политичку вољу да се састану – место није проблем. Ево, могу и у мојој канцеларији ако желе – казао је Сервер.

Према његовим речима, то што су државни секретар САД Мајк Помпео и саветник за националну безбедност Џон Болтон позвали Србију и Kосово да постигну договор и у разговору са Тачијем оценили да је “време за то”, не значи да је договор близу.

– Није лоше да позивају на постизање договора, али не видим да је овај моменат нешто посебно и сматрам да позивање на постизање брзог решења може бити контрапродуктивно – рекао је Сервер.

Он је навео да само то што кажу да “договор треба постићи што пре” не значи да ће се то и десити и да му не делује убедљиво.

– Надам се да иза тих речи има и неке суштине. Обе стране треба да седну и реше отворена питања, али не видим никакве показатеље да се то сада дешава – рекао је Сревер.

Сервер сматра и да је Тачијева нова идеја о “дефинисању граница” боља од идеје о “корекцији” или етничкој подели, а предлаже и демаркацију границе.

– Зна се где је граница Kосова. Kључно питање неће бити њено одређивање, већ њена демаркација. Наравно, када се ради демаркација увек се мора рачунати на мање корекције, јер не може граница да пролази кроз нечију дневну собу. Рецимо, Македонија и Kосово то урадили и било је успешно и две земље су побољшале односе – указао је Сервер.

Сервер је додао да Kосово и Србија нису ближе договору, између осталог и због царина које је Приштина увела на српску робу и хапшења осумњичених за умешаност у убиство Оливера Ивановића.

 

Извор: Telegraf.rs

Loading...
loading...