Србија

ВОЗАЧИ, СПРЕМИТЕ СЕ: Ускоро стиже нови намет на гориво

Kада буде усвојен нови закон о накнадама на нафтне деривате, плаћаће се и такса за унапређење енергетске ефикасности по 15 пара по литру

Таман кад су цене горива у Србији кренуле силазном путањом, држава на овај енергент уводи нови намет у виду накнаде за унапређење енергетске ефикасности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Предлогу закона о накнадама, који је ушао у скупштинску процедуру, накнада за енергетску ефикасност плаћаће се 15 пара по литру бензина и дизела, односно по килограму течног гаса.
– Никад не знате у којој мери ће нове накнаде бити пренете на крајњег купца, али ће трошкови увозника и произвођача нафтних деривата бити увећани за износ од 15 пара по литру. Све таксе на гориво које је прописала држава на крају свакако плаћају крајњи купци. Србија има највеће дажбине на дизел-гориво у односу на све земље с којима се граничи, док је цена бензина на нивоу регионалног просека. Што се тиче накнада за течни нафтни гас, ту смо европски лидери јер имамо највеће таксе у Европи – каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

Небојша Атанацковић, један од већинских власника компаније АД „Нафта“, истиче да не би било добро било шта додатно качити на цену горива:

– Не видим никакву логику да се било шта додаје на већ постојећа оптерећења на гориво, која износе више од 50 одсто цене горива. То је најлакши начин да се буџет обезбеди и због тога је цена дизела већа него у окружењу.

ЧИЊЕНИЦЕ

Шта ћемо плаћати држави по литру бензина:
– акцизу
– ПДВ
– накнаду за обавезне резерве
– таксе за маркирање и мониторинг горива
– таксу за унапређење енергетске ефикасности

Бројке
54% цене литра дизела чине државни намети
53% цене литра бензина су државна потраживања

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/Slavica Tomčić

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ