loading...
Србија

РАМУШ ХАРАДИНАЈ ОДРЕШИО КЕСУ ДА НАПАДНЕ СРБИЈУ: Дао 50.000 долара ‘Вашингтон посту’ да опљује Србе!

У ауторском тексту за угледни амерички лист Рамуш Харадинај оптужио Александра Вучића да уз подршку Русије нуди признавање Kосова у замену за део територије

Премијер лажне државе Kосово Рамуш Харадинај објавио је ауторски текст у америчком “Вашингтон посту”, у ком се бројним лажима обрушио на Србију и нашу земљу оптужио да жели рат и етничко чишћење на Kосову?!

Угледни медијски стручњаци, са којима је Информер разговарао, кажу да је несумњиво да је Харадинај масно платио овај чланак преко америчких лобистичких агенција које те услуге месечно наплаћују и око 50.000 долара!

Побркао лончиће
У овом угледном америчком листу, Харадинај ‘пише’ како се Kосово налази “под сталним нападима из Србије”.

– Од моје земље Kосова тражи се да начини немогућ избор, који би умањио жртве америчких војника, угрозио стабилност региона и запретио америчким савезницима. Пред сталним нападима из Србије, чији је циљ угрожавање нашег суверенитета, безбедности и просперитета, има неких који би волели да се Kосово увуче у такозвано мирно етничко чишћење на Балкану. То је кратковид покушај да се попусти пред насилником у нади да ће насиље престати. Ми то нећемо учинити – уместо тога ћемо се успротивити онима који покушавају да нас искористе, а истовремено ћемо радити у правцу дуготрајног и свеобухватног мира – пише Харадинај за “Вашингтон пост”.

Вучић: Имам паметнија посла од Харадинајевих инсинуација!
Председник Србије Александар Вучић оценио је да Харадинајев текст показује да су за Приштину преговори “ад акта”:
– Они нису спремни ни таксу да повуку, кажу да државност и суверенитет не дају по сваку цену, што значи да су преговори ад акта. Харадинајеви наводи немају никакву тежину, осим да инсинуирају нешто на тему односа Србије и Русије. Имам паметнија посла. Они помињу Русе сваку пут када нападну Србију. Ми смо поносни на наше пријатељство са Русијом. Само не знам зашто је толико Тачи јурио Путина по Паризу и по другим местима. Наш однос према САД је кристално јасан и уверен сам да би сваки компромис био најбоље решење.

Он каже да је Kосово тешком жртвом стекло независност, а да Србија данас хоће да поткопа њихов суверенитет!?!

– Србија и њен савезник Русија одбили су да признају суверенитет Kосова и борили су се да блокирају пријем Приштине у УН. Србија је, кршећи Бриселски споразум о нормализацији односа, радила ка томе да блокира пут Приштине ка чланству у ЕУ и у многим међународним организацијама. Сада, председник Србије Александар Вучић уз подршку Русије нуди признавање Kосова у замену за део територије. Србија жели да створи етнички ‘чисту’ државу, да одузме људима држављанство и протера их из њихових домова, што је превисока цена – навео је он.

Он је започео сукоб
Бивша главна уредница “Политике” Љиљана Смајловић објашњава како је Харадинај уопште успео да објави овакав текст.

– Ову врсту текстова по правилу пишу и у водеће медије пласирају скупе америчке лобистичке агенције. Kлијент не плаћа по тексту већ лобистима плаћа паушал, у редовним месечним ратама. За боље лобистичке куће оне износе 50.000 долара месечно, или чак и више, зависно од нарушености репутације клијента који жели да поправи свој међународни имиџ – објашњава Смајловићева.

Она је уверена да Харадинај није написао сам свој текст, већ су то учинили лобисти у његово име.

– Мени је посебно упадљив његов покушај да разграничење са Србијом представи као Путинову идеју, и то само дан након што је државни секретар Мајкл Помпео ‘охрабрио’ Тачија да искористи управо овај тренутак да постигне компромисно решење са Србијом. Тиме је, после Џона Болтона, први амерички званичник који је прилично недвосмислено признао америчко ауторство над том иницијативом. Пресна је, наравно, лаж и то што Харадинај тврди да он само покушава да спречи дестабилизацију прилика у региону. Док у стварности свакодневно вуче потезе којима ескалира сукоб који је сам започео – закључује Смајловићева.

 

Извор: Informer.rs

Loading...
loading...